Citrusboompje verzorgen

Van oorsprong komt de Calamondin voor in Spanje. Het leuke van deze kamerplant is dat je hem in het voorjaar en de zomer ook buiten kunt zetten. In de natuur kan de boom wel 2 meter hoog worden. Thuis zal de Calamondin waarschijnlijk niet zo groot worden, maar een meter moet mogelijk zijn.

Direct zonlicht

Water 1x per week

Giftig

Niet luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Calamondin?

Standplaats

De Calamondin krijgt graag zoveel mogelijk licht. Helder direct licht is het beste. Zodra je de plant buiten zet is het verstandig om hem zo veel mogelijk uit de wind te zetten. Als de bladeren geel tot bruin verkleuren krijgt de plant niet genoeg zonlicht.


Waterbehoefte

Laat de grond van de Calamondin niet helemaal uitdrogen. Een keer per week water geven in de winter is voldoende. In de zomer is twee keer per week water genoeg. Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft. Als het twijfelt is het beter om minder water te geven dan teveel. Zodra de plant buiten staat moet je oppassen bij flinke regenbuien. Als er te veel water op de bodem van de bloempot blijft liggen, kan er namelijk wortelrot optreden.


Plantenvoeding

De Calamondin heeft geen extra voedingsstoffen nodig. Hoewel we wel kunnen adviseren om de plant één keer per jaar te voeden. Plantenvoeding is alleen nodig van het voorjaar tot de zomer. Door het geven van plantenvoeding kun je de vruchtontwikkeling stimuleren. Bemest nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid. Te veel plantenvoeding zal de grond verzuren, waardoor de wortels gaan rotten.


Verpotten

Wij adviseren de Calamondin eens in de 2 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de Calamondin geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Luchtzuiverende functie

Als je een luchtzuiverende plant zoekt, ben je bij de Calamondin niet aan het juiste adres.


Is de Calamondin giftig?

De Calamondin produceert, net als andere citrusplanten, limoneen en linalool, alsmede fototoxische verbindingen die psoralenen worden genoemd. Hoewel deze veilig zijn voor mensen, kunnen ze giftig zijn voor huisdieren.


Ziektes en bijzonderheden

Als de Calamondin last heeft van ongedierte of ziekten, kun je eerst proberen om er met water vanaf te komen. Als dit niet werkt, gebruik dan een bestrijdingsmiddel om de ongedierte of ziekten te bestrijden.

Shop onze planten

Veelgestelde vragen over de Calamondin

Is de citrus Calamondin eetbaar?

Ja! De vruchten van de Calamondin zijn eetbaar. Echter, worden de vruchten maar weinig geconsumeerd. De vruchten van de Calamondin kom je wel regelmatig tegen in gerechten en likeuren.

Hoe groot kan de Calamondin worden?

Calamondin planten worden niet erg groot. Als kamerplant wordt de plant zo'n 1,5e meter groot. In de natuur kan de plant 2 meter hoog worden.

Wanneer en hoe Calamondin snoeien?

De beste periode om de Calamondin te snoeien is in het begin van het voorjaar.

Je kunt de groene scheuten snoeien. Het beste kun je beginnen bij takken die omhoog groeien. Pak daarna de zijtakken aan. Door te snoeien stimuleer je de Calamondin om nieuwe scheuten te laten groeien. Hierdoor wordt de plant voller en uiteindelijk ook breder.

Over het algemeen wordt het altijd aangeraden om oude takken en vruchten te verwijderen. Zo geef je de Calamondin de kans om zijn energie te steken in nieuwe groei en vruchten.

Volg ons op Instagram