Calathea verzorgen

De Calathea is een van de bekendste kamerplanten ter wereld. Je kunt de plant herkennen aan zijn bladeren. De bladeren hebben een rijke kleur groen en zijn breedwerpig met wit of paars in het midden van het blad. Het mooiste aan de bladeren is dat de onderkant kastanjebruin of paars is, waardoor het een sierlijke plant is ter decoratie.

Halfschaduw

Water 1x per week

Niet giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Calathea?

Standplaats

Aangezien Calathea planten hun oorsprong vinden onder bomen in regenwouden, houdt een Calathea niet van direct of fel zonlicht. Ze geven de voorkeur aan indirect zonlicht of halfschaduw. Direct zonlicht verbrandt hun bladeren. Het ergste is dat direct zonlicht de levendige bladeren dof maakt.


Waterbehoefte

De Calathea verbruikt veel water. In de zomer is het beter om twee keer per week een kleine hoeveelheid water te geven. Van de herfst tot de lente is een keer per week voldoende. Het is belangrijk dat de Calathea zijn grond altijd vochtig heeft. Zorg er echter voor dat de plant niet te veel water krijgt, want dan kan er wortelrot ontstaan.

Probeer Calathea's lauw water te geven in plaats van koud, want ze zijn gewend aan warmere temperaturen.

Naast water geven is het ook belangrijk om een Calathea te besproeien met een plantenspuit. Ze houden namelijk van een hoge luchtvochtigheid.


Plantenvoeding

De Calathea verbruikt vanaf het voorjaar veel energie voor bladgroei. Hierdoor heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Je kunt deze voedingsstoffen geven door middel van plantenvoeding. Wij adviseren om eens in de twee weken plantenvoeding te geven. Vanaf het voorjaar tot de herfst. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voeding te geven. In het najaar kan plantenvoeding juist schadelijk zijn voor de Calathea.


Verpotten

Wij adviseren de Calathea eens in de 2 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de Calathea geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Temperatuur

De ideale temperatuur voor Calathea's ligt doorgaans tussen de 18 en 27 graden Celsius. Het is belangrijk om Calathea planten niet bloot te stellen aan temperaturen onder de 15 graden Celsius, omdat ze gevoelig zijn voor koude tocht en temperatuurschommelingen.


Snoeien

Snoeien is over het algemeen niet nodig voor Calathea's, omdat ze van nature hun compacte groei behouden. Als er bladeren van de Calathea geel, bruin of beschadigd worden, is het raadzaam om ze te snoeien. Dit helpt het uiterlijk van de plant te behouden en voorkomt de verspreiding van mogelijke ziekten.


Ziektes en bijzonderheden

Als de lucht te droog is, kan de Calathea last krijgen van spint. Om spint te voorkomen, kan je het beste één keer per week de plantenspuit gebruiken. Spint is een infectie van mijten. Je herkent de infectie aan aangetaste bladeren en een soort spinnenwebben. Als je spint hebt aangetroffen, kun je de plant het beste buiten zetten. Wind en vocht van buiten zullen de spint snel weghouden.

Shop onze Calathea's

Veelgestelde vragen over de Calathea

Waarom krullen de bladeren van mijn Calathea?

De bladeren van een Calathea kunnen om verschillende redenen krullen.

De meest voorkomende reden is dat de lucht te droog is. Je kunt de luchtvochtigheid verhogen door de bladeren van de plant te benevelen met een plantenspuit.

Daarnaast is het ook mogelijk dat de bladeren krullen, omdat de plant te weinig water krijgt. Je kunt dit testen door een vinger of sateprikker in de aarde te steken.

  • Is de grond van de Calathea 2 dagen na de watergift droog? Geef de volgende keer dan meer water.
  • Is de grond van de Calathea 6 dagen na de watergift nat? Geef de volgende keer dan minder water.

Waarom hangen de bladeren van mijn Calathea?

Meestal gaan de bladeren van de Calathea hangen als de plant te weinig water krijgt. Geef de plant water en je zult zien dat binnen enkele uren de bladeren weer omhoog staan.

Waarom krijgen de bladeren van mijn Calathea bruine randen?

Als de Calathea te veel licht krijgt kunnen de bladeren bruine randen krijgen. Het is ook mogelijk dat deze bruine randen komen door een locatie met veel tocht.

Kun je een Calathea stekken?

Ja, dat kan zeker. Bekijk onze tips over het stekken van de Calathea.

Volg ons op Instagram