Castano (Australische kastanje) verzorgen

De Castano komt oorspronkelijk uit Australië. Niet vreemd voor een plant die officieel de Castanospermum Australe heet. Of zoals wij hem liever noemen, de Australische kastanje. Het mooiste aan de Castano is dat de plant uit kastanjes groeit. De kastanjes komen boven de grond uit, wat voor een mooi aanzicht zorgt. In de natuur worden de bomen wel 15 meter groot.

Direct zonlicht

Water 1x per week

Niet giftig

Niet luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Castano?

Standplaats

De Castano staat graag op een zonnige plek. Een raam op het zuiden, dat voor de meeste planten te fel is, is perfect voor de Castano. Ondanks het feit dat de plant graag bij direct zonlicht staat, is gedeeltelijke schaduw geen probleem. Het belangrijkste is dat de standplaats niet onder de 10 graden is.


Waterbehoefte

De Castano heeft minstens een keer per week water nodig. In de zomer kun je de plant het beste twee keer per week water geven, maar slechts kleine hoeveelheden. Zorg er wel voor dat het water goed weg kan lopen. Anders blijft er water op de bodem van de bloempot staan en kan de Castano last krijgen van wortelrot. In de winter is één keer per week water voldoende.


Plantenvoeding

De Castano verbruikt vanaf het voorjaar veel energie voor bladgroei. Hierdoor heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Je kunt deze voedingsstoffen geven door middel van plantenvoeding. Wij adviseren om eens per maand plantenvoeding te geven. Vanaf het voorjaar tot de herfst. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voeding te geven. In het najaar kan plantenvoeding juist schadelijk zijn voor de Castano.


Verpotten

Wij adviseren de Castano eens in de 2 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de Castano geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Temperatuur

De Castanospermum australe is afkomstig uit subtropische en tropische regio's en doet het daarom erg goed in een warme leefomgeving. De ideale temperatuur voor deze plant ligt meestal tussen de 15 en 29 graden Celsius.


Snoeien

Een Castanospermum australe, ook wel bekend als de Zwarte Boon of Moreton Bay Kastanje, hoeft over het algemeen niet gesnoeid te worden. Deze planten hebben van nature een symmetrische en aantrekkelijke groeiwijze, dus snoeien is vaak niet nodig.


Ziektes en bijzonderheden

De Castano is niet vatbaar voor ziekten en plagen. Rouwvliegen en wortelrot kunnen altijd voorkomen, hoewel dit meestal te wijten is aan onzorgvuldige verzorging.

Shop onze kamerplanten

Volg ons op Instagram