Cordyline (Koolpalm) verzorgen

De Cordyline lijkt qua uiterlijk erg op de Dracaena. Dat is ook niet gek, want de Cordyline is familie van de Asparagaceae waar de Dracaena en Yucca ook tot behoren.

Naast kamerplant kun je de Cordyline ook prima als kuipplant gebruiken. Van maart tot november kan de plant buiten op je terras of balkon staan.

Indirect zonlicht

Water 1x per week

Giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Cordyline?

Standplaats

De meest geschikte standplaats voor een Cordyline is een plaats met halfschaduw of indirect zonlicht. Direct zonlicht kan de bladeren verbranden, dus voorkom dat de plant te veel licht krijgt.


Waterbehoefte

Het liefste heeft de Cordyline continue een licht vochtige grond. Één keer per week water is over het algemeen voldoende. Bruine bladpunten en gele bladeren zijn een teken van te veel water.

Als je deze tekenen van te veel water negeert, kan de Cordyline wortelrot ontwikkelen. Niet iets waar jij én je plant blij van worden.


Plantenvoeding

Het kan goed zijn om de Cordyline in de groeiperiode eens per maand plantenvoeding toedienen. Je kunt hier het beste de Kamerplanten plantenvoeding van Pokon voor gebruiken. Wij raden aan om alleen vanaf het voorjaar tot het einde van de zomer plantenvoeding te geven. Over de juiste hoeveelheden kun je het beste de achterkant van de verpakking nalopen. Het is in ieder geval verstandig om nooit te veel plantenvoeding te geven. Dit kan schadelijk zijn voor de Cordyline.


Verpotten

Verpotten van de Cordyline is niet ieder jaar nodig. Al raden wij wel aan om iedere 2 jaar een grotere bloempot voor de plant te kopen. Het is het beste om een bloempot te kiezen die minstens 20% groter is dan zijn vorige. Zo geef je de Cordyline meer ruimte om te groeien en krijgt de plant nieuwe voedingsstoffen. Tenzij je ook nieuwe verse potgrond gebruikt natuurlijk. Het verpotten van een plant kun je ten alle tijden het beste in het voorjaar doen. Bij het verpotten kunnen wortels beschadigen en in de lente heeft een plant de meeste energie om de schade te herstellen.


Temperatuur

De ideale temperatuur voor Cordyline planten kan iets variëren afhankelijk van de specifieke soort. Over het algemeen geven Cordyline's de voorkeur aan temperaturen tussen de 15 en 24 graden Celsius.


Snoeien

Snoeien kan de uitstraling van de Cordyline verbeteren, of vergeelde dode bladeren verwijderen. Daarnaast kan snoeien ook worden gebruikt als een stekmethode voor Cordyline planten. Door stekken te nemen van een volgroeide plant en deze terug te snoeien, kun je nieuwe groei stimuleren en extra Cordyline planten creëren.


Ziektes en bijzonderheden

De Cordyline is niet vatbaar voor ziekten en plagen. Rouwvliegen en wortelrot kunnen altijd voorkomen, hoewel dit meestal te wijten is aan onzorgvuldige verzorging.

Shop onze Cordyline

Volg ons op Instagram