Dracaena (Drakenbloedboom) verzorgen

De Dracaena is populair door zijn door lange en slanke bladeren met gekleurde randen. Dracaena's kunnen tegen verwaarlozing, waardoor ze vrij eenvoudig te verzorgen zijn. Door de taaie aard van deze plant is de Dracaena, ook wel bekend als de 'Drakenboom', perfect voor iedere beginner.

Indirect zonlicht

Water iedere 2 weken

Giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Dracaena?

Standplaats

De Dracaena groeit het best bij indirect zonlicht tot gedeeltelijke schaduw. Ook in een ruimte met minder licht, zal de Dracaena nog steeds overleven. Als de Dracaena op een plaats staat met veel gedeeltelijke schaduw, zal de plant zich goed voelen, maar zal de groei vertragen. Zet hem in ieder geval niet op een plek waar direct zonlicht komt, want dan kunnen de bladeren verbranden.


Waterbehoefte

Controleer de grond van de Dracaena voordat je water geeft. De plant heeft alleen water nodig als de grond volledig is opgedroogd. Te veel water kan schimmelvorming veroorzaken in de stam of wortels kunnen gaan rotten.

Gebruik indien mogelijk gedestilleerd water of gefilterd water voor de Dracaena. De mineralen en zouten in kraanwater kunnen ervoor zorgen dat de bladpunten bruin worden.


Plantenvoeding

De Dracaena verbruikt vanaf het voorjaar meer energie voor bladgroei. Hierdoor heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Je kunt de voedingsstoffen toedienen door middel van plantenvoeding. Wij adviseren om eens in de maand plantenvoeding te geven. Vanaf het voorjaar tot de herfst. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voeding te geven. In het najaar kan plantenvoeding juist schadelijk zijn voor de Dracaena.


Verpotten

Wij adviseren de Dracaena eens in de 2 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de Dracaena geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Temperatuur

Dracaena's hebben een breed scala aan soorten, elk met iets andere voorkeuren. Maar de meeste Dracaena planten doen het vooral goed bij gemiddelde kamertemperaturen die comfortabel zijn voor mensen, variërend tussen de 18 en 24 graden Celsius.


Snoeien

Het snoeien van een Dracaena plant is niet nodig voor zijn gezondheid en groei. Deze planten hebben meestal een langzame tot gematigde groeisnelheid en kunnen hun vorm en uiterlijk behouden zonder regelmatig snoeien.


Ziektes en bijzonderheden

Als de lucht te droog is, kan de Dracaena last krijgen van spint. Om spint te voorkomen, kan je het beste één keer per week de plantenspuit gebruiken. Spint is een infectie van mijten. Je herkent de infectie aan aangetaste bladeren en een soort spinnenwebben. Als je spint hebt aangetroffen, kun je de plant het beste buiten zetten. Wind en vocht van buiten zullen de spint snel weghouden.

Shop onze Dracaena's

Veelgestelde vragen over de Dracaena

Waarom worden de bladeren van mijn Dracaena geel?

Gele bladeren kunnen verschillende oorzaken hebben. De bladeren van de Dracaena kunnen geel worden door te veel licht. Dit komt echter niet vaak voor. De meestvoorkomende reden voor gele bladeren bij de Dracaena is te veel water.

Als de bladeren van de Dracaena geel en zelfs gaan hangen, dan komt dit door te veel water. Laat de grond goed uitdrogen voordat je de plant weer water geeft. Het is verstandig om te controleren of er geen stam- of wortelrot is ontstaan.

Waarom krullen de bladeren van mijn Dracaena?

De bladeren van een Dracaena krullen meestal door uitdroging. Geef in dit geval de komende periode tijdens de watergift iets meer water.

Hoe groot kan een Dracaena worden?

In de natuur kunnen Dracaena's 12 meter groot worden. Als kamerplant zal de plant deze hoogte niet halen, maar 3 meter moet lukken.

Kun je een Dracaena stekken?

Ja, dat kan zeker. Bekijk onze tips over het stekken van de Dracaena.

Volg ons op Instagram