Epipremnum & Scindapsus verzorgen

De Epipremnum Aureum, die we ook Scindapsus noemen, is een opvallende tropische plant die vrij nieuw is bij kwekers, maar die veel aandacht krijgt vanwege zijn levendige kleuren en opvallende bladtekeningen. De Scindapsus is een echte klimplant. Je herkent ze aan hun hartvormige bladeren met zilvergrijze vlekken, waardoor ze een glanzende afwerking krijgen.

Indirect zonlicht

Water 1x per week

Giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Scindapsus?

Standplaats

De Scindapsus staat graag op een plek met veel licht. Niet alle soorten kunnen goed tegen fel licht. Het beste is om de plant op een standplaats met indirect zonlicht zetten, maar ze verdragen ook halfschaduw. De Scindapsus geeft de voorkeur aan een plaats naast een raam op het westen of oosten. Een plekje bij het zuiden kan natuurlijk ook. Zorg er dan wel voor dat de plant minstens 2 meter van het raam staat.


Waterbehoefte

Het is belangrijk om de grond van de Scindapsus altijd vochtig te houden. Je kunt dit controleren met je vinger in de grond. Laat de Scindapsus nooit uitdrogen, maar geef ook niet te veel water. Het is het beste om de Scindapsus het hele jaar door één keer per week water te geven. In de winter mag het een kleinere hoeveelheid zijn.


Plantenvoeding

De Scindapsus verbruikt vanaf het voorjaar veel energie voor bladgroei. Hierdoor heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Je kunt de voedingsstoffen toedienen door middel van plantenvoeding. Wij adviseren om eens in de twee weken plantenvoeding te geven. Vanaf het voorjaar tot de herfst. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voeding te geven. In het najaar kan plantenvoeding juist schadelijk zijn voor de Scindapsus.


Verpotten

Wij adviseren de Scindapsus eens in de 2 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de Scindapsus geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Temperatuur

De ideale temperatuur voor Epipremnum- en Scindapsus-planten ligt meestal tussen de 18 en 29 graden Celsius. Deze planten komen oorspronkelijk uit tropische regio's en doen het daarom goed in warme temperaturen.


Snoeien

Het snoeien van een Epipremnum en Scindapsus kan worden gedaan om de gewenste grootte en vorm van de plant te behouden. Het knippen van lange of oude stelen en bladeren kan helpen bij het bevorderen van een vollere groei. Dit is met name handig als er beperkte ruimte is voor de Epipremnum en Scindapsus.


Ziektes en bijzonderheden

De Scindapsus is niet vatbaar voor ziekten en plagen. Rouwvliegen en wortelrot kunnen altijd voorkomen, hoewel dit meestal te wijten is aan onzorgvuldige verzorging.

Shop onze Scindapsus planten

Veelgestelde vragen over de Scindapsus

Hoe snel groeit een Scindapsus?

Scindapsus planten kunnen erg snel groeien.Ze groeien meestal vooral in de lengte. Als je een volle Scindapsus plant zou willen kun je dit bereiken middels stekken. Plaats de stekken in de pot, zodat de plant voller lijkt.

Hoe groot/lang kan een Scindapsus worden?

Als kamerplant kunnen Scindapsus planten met mosstok zo'n 2 meter groot worden. Hierbij heeft de plant wel een mosstok nodig ter ondersteuning.

Waarom heeft mijn Scindapsus gele bladeren?

Gele bladeren komen bij een Scindapsus voornamelijk voor door een verkeerde standplaats. Als de plant te weinig licht krijgt zullen de bladeren geel worden. Ook bij te veel licht kunnen de bladeren verbranden en geel worden. Als de Scindapsus last krijgt van gele bladeren kun je de plant het beste verplaatsen.

Waarom heeft mijn Scindapsus bruine bladeren?

Bruine bladeren zijn vaak een teken van een verkeerde watergift. Als de bladranden of volledige bladeren bruin en knapperig zijn, dan is dit een teken van te weinig licht. Bruine bladeren kunnen ook ontstaan door te veel water. Als de plant bruine bladeren krijgt door te veel water komt dit meestal door wortelrot. 

Kun je een Scindapsus stekken?

Ja, dat kan zeker. Bekijk onze tips over het stekken van de Scindapsus.

Volg ons op Instagram