Erwtenplant (Senecio Rowleyanus) verzorgen

De Erwtenplant, of Senecio Rowleyanus, is een hangplant met bladeren bestaande uit groene bolletjes aan stengels. De groene bolletjes van de plant lijken sterk op erwten, waaraan de plant zijn bijnaam dankt. De Erwtenplant is afkomstig uit Zuidwest-Afrika. In de natuur groeien de stengels op de grond en vormen een grote mat van 'erwten'.

Indirect zonlicht

Water iedere 2 weken

Giftig

Niet luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Erwtenplant?

Standplaats

De Erwtenplant staat graag op een plek met veel licht. Niet alle soorten verdragen fel licht goed. Het beste is om de plant op een standplaats met indirect zonlicht te zetten. De Erwtenplant geeft de voorkeur aan een plaats naast een raam op het westen of oosten. Een plekje op het zuiden kan natuurlijk ook, maar zorg er dan voor dat de plant minstens 2 meter van het raam af staat.


Waterbehoefte

Omdat het een vetplant is, is er een algemene misvatting dat de Erwtenplant niet veel water nodig heeft om te groeien. Hoewel de Erwtenplant vocht in zijn bladeren kan vasthouden voor drogere omstandigheden, kan hij zeker niet leven met slechts een beetje water. Hij krijgt echter ook niet graag te veel water.

Het beste is om de Erwtenplant elke week water te geven in het groeiseizoen, van de lente tot de zomer. In de herfst en winter kan de plant het beste maar eens in de 2-3 weken water krijgen.


Plantenvoeding

De Erwtenplant verbruikt vanaf het voorjaar veel energie voor bladgroei. Hierdoor heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Je kunt de voedingsstoffen toedienen door middel van plantenvoeding. Wij adviseren om eens in de twee weken plantenvoeding te geven. Vanaf het voorjaar tot de herfst. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voeding te geven. In het najaar kan plantenvoeding juist schadelijk zijn voor de Erwtenplant.


Verpotten

Wij adviseren de Erwtenplant eens in de 2-3 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de Erwtenplant geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Temperatuur

De meest ideale temperatuur voor een Erwtenplant ligt meestal tussen de 18 en 29 graden Celsius. Hij geeft de voorkeur aan een warm en gematigd klimaat.


Snoeien

Af en toe snoeien helpt bij het verwijderen van lange of uitgegroeide ranken, stimuleert vertakking en bevordert een vollere en compactere groeivorm. Het terugsnoeien van overmatige groei kan ook helpen om een aantrekkelijke vorm te behouden. Gebruik schone en scherpe snoeigereedschappen om nette snedes te maken en beschadiging van de plant te voorkomen.


Ziektes en bijzonderheden

De Erwtenplant is niet vatbaar voor ziekten en plagen. Rouwvliegen en wortelrot kunnen altijd voorkomen, hoewel dit meestal te wijten is aan onzorgvuldige verzorging.

Shop onze hangplanten

Veelgestelde vragen over de Erwtenplant

Hoe weet ik of mijn Erwtenplant water nodig heeft?

Er is een eenvoudige truc voor: kijk naar de 'ogen' van deze plant.

  • Licht groen en open: dan zijn ze voldaan
  • Donker groen en gesloten: dan zouden ze graag water krijgen

Waarom gaat mijn Erwtenplant dood?

Erwtenplanten gaan meestal dood door teveel water. Als ze teveel water krijgen sterven de wortels af en kan de plant uitdrogen. Ook kan er wortelrot ontstaan. In het geval van wortelrot zullen de 'erwtjes' er snotterig uitzien, gerimpeld of vervormd.

Hoe lang kan een Erwtenplant worden?

De meeste Erwtenplanten kunnen binneshuis tot 1 meter lang worden. Hier moet je wel wat geduld voor hebben! Om naast lengte ook een volle plant te behouden is het aan te raden de plant te snoeien.

Kun je een Erwtenplant stekken?

Ja, dat kan zeker. Bekijk onze tips over het stekken van de Erwtenplant.

Volg ons op Instagram