Euphorbia (Wolfsmelk) verzorgen

Ook al lijkt de Euphorbia op een Cactus, er is toch een verschil. Een Cactus heeft geen wolfsmelk, terwijl de Euphorbia dat wel heeft. Er zijn 2000 verschillende soorten Euphorbia's. Sommige soorten hebben bloemen, maar alle planten hebben een wolfsmelk die giftig kan zijn bij inname en irriterend voor de huid.

Indirect zonlicht

Water 1x per maand

Giftig

Niet luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Euphorbia?

Standplaats

De juiste standplaats voor de Euphorbia
Een Euphorbia kan op bijna elke standplaats groeien. Van direct zonlicht tot halfschaduw. Het optimale licht voor een Euphorbia is afhankelijk van de soort Euphorbia.

Als de Euphorbia geel of oranje wordt, krijgt de plant te veel licht. Je kunt de plant dan het beste op een plek zetten met minder (fel) licht.

Als de Euphorbia kleine blaadjes krijgt staat de plant op de juiste plaats.


Waterbehoefte

Omdat het een woestijnplant is, bestaat de misvatting dat een Euphorbia niet veel water nodig heeft. Ondanks dat een Euphorbia vocht kan opslaan voor drogere klimaten of droogte-achtige omstandigheden, kan hij zeker niet leven met slechts een beetje water. Een Euphorbia houdt er daarentegen ook niet van om verzopen te worden in water.

Het is het beste om een Euphorbia elke maand water te geven in het groeiseizoen, van de lente tot de zomer. In de herfst en winter kan de plant het beste eens in de 3 maanden water krijgen.


Plantenvoeding

Omdat een Euphorbia een vetplant is, is hij onderhoudsarm en heeft hij niet veel voedingsstoffen nodig. Echter, elke goede kamerplantenvoeding verdund tot de helft van de aanbevolen sterkte kan een mooie aanvulling zijn voor de Euphorbia. Een of twee keer per jaar een Euphorbia bemesten is voldoende.


Verpotten

Het verpotten van een Euphorbia kan een hele klus zijn vanwege de stekelige oppervlaktes. Daarom raden wij aan een Euphorbia alleen te verpotten als het echt nodig is. Als je gaat verpotten zorg dan voor handschoenen, een krant of een oude handdoek om de Euphorbia vast te houden. Je kan de Euphorbia dan langzaam uit de pot trekken en in een nieuwe bloempot plaatsen. Zorg ervoor dat deze bloempot minstens 20% groter is dan de vorige.

Let er bij de Euphorbia goed op dat bij het verpotten er wolfsmelk kan ontsnappen. Mocht je het sap hebben aangeraakt, was dan goed je handen en ga niet wrijven in je gezicht.


Temperatuur

De meest ideale temperatuur voor een Euphorbia plant varieert afhankelijk van de soort. Over het algemeen geven Euphorbia's de voorkeur aan temperaturen tussen de 15 en 24 graden Celsius. Ze kunnen een breed scala aan temperaturen verdragen, maar het is het beste om extreme hitte of kou te vermijden.


Snoeien

Euphorbia's snoeien is niet nodig voor hun groei, maar het kan wel gedaan worden bij het onderhoud en om hun algemene gezondheid te bevorderen. Snoeien helpt om dode of beschadigde delen te verwijderen, stimuleert een dikkere stam en voorkomt dat de plant te zwaar wordt aan de bovenkant. Het is belangrijk om handschoenen te dragen en voorzorgsmaatregelen te nemen bij het snoeien van Euphorbia's, omdat hun sap giftig en irriterend voor de huid kan zijn.


Ziektes en bijzonderheden

Euphorbia's kunnen niet tegen hoge luchtvochtigheid. Als ze toch in een hoge luchtvochtigheid leven kunnen er schimmels ontstaan. Dit kan voorkomen worden door de Euphorbia niet in de badkamer of keuken te plaatsen. Het kan ook gebeuren dat de Euphorbia last heeft van wolluis. Wolluizen kunnen worden opgelost door de Euphorbia schoon te spuiten met een krachtige waterstraal. Zorg wel voor voldoende afstand! Anders kan je de plant beschadigen. Hardnekkige wolluizen kunnen ook met chemische bestrijdingsmiddelen worden bestreden.

Shop onze Euphorbia's

Volg ons op Instagram