Kentia palm (Howea forsteriana) verzorgen

Je kunt de Kentia palm herkennen aan zijn lange en weelderige bladeren. De bladeren geven het idee dat je een miniatuur palmboom in huis hebt! De Howea Forsteriana, bekend als Kentia palm, is de perfecte kamerplant om mee te beginnen. De Kentia palm kan namelijk verwaarlozing verdragen, wat het een onderhoudsarme plant maakt. In de natuur wordt de Kentia palm zo'n 120 meter en binnenshuis zo'n 3,5 meter.

Indirect zonlicht

Water iedere 10 dagen

Niet giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Kentia palm?

Standplaats

De Kentia palm staat graag op een standplaats met indirect zonlicht of halfschaduw. Een plaats naast een raam op het westen of oosten heeft de voorkeur. Een plekje bij het zuiden kan natuurlijk ook. Zorg er dan wel voor dat de plant minstens 2 meter van het raam staat. Geef de Kentia palmen geen direct zonlicht, want de bladeren verdragen de warmte niet.


Waterbehoefte

De Kentia Palm geeft de voorkeur aan een evenwichtige vochtigheidsgraad, niet te nat en niet te droog. Daarom is de beste manier om te controleren of je plant water nodig heeft, het controleren van de bovenste centimeters van de grond. Als deze droog is, dan kun je de plant water geven. Van de lente tot de zomer kun je om de 5 dagen water geven. Van de herfst tot de winter is elke 10 dagen voldoende.


Plantenvoeding

De Kentia palm verbruikt vanaf het voorjaar veel energie voor bladgroei. Hierdoor heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Je kunt de voedingsstoffen toedienen door middel van plantenvoeding. Wij adviseren om eens in de twee weken plantenvoeding te geven. Vanaf het voorjaar tot de herfst. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voeding te geven. In het najaar kan plantenvoeding juist schadelijk zijn voor de Kentia palm.


Verpotten

Wij adviseren de Kentia palm eens in de 2 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de Kentia palm geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Temperatuur

De ideale temperatuur voor een Kentia palm ligt meestal tussen de 15 en 24 graden Celsius. Hij doet het goed bij gemiddelde kamertemperaturen die vaak in huizen en kantoren te vinden zijn. Kentia palmen kunnen ook iets hogere of lagere temperaturen verdragen, maar extreme temperaturen of temperatuurveranderingen kunnen invloed hebben op hun groei en algehele gezondheid.


Snoeien

Naarmate de Kentia palm ouder wordt, kunnen de onderste bladeren van nature geel of bruin worden en uiteindelijk afsterven. Deze stervende bladeren kunnen bij de basis van de stam worden gesnoeid. Het verwijderen van deze bladeren verbetert het algehele uiterlijk van de plant en voorkomt het risico op schimmel- of ongedierteproblemen.


Ziektes en bijzonderheden

De Kentia palm is niet vatbaar voor ziekten en plagen. Rouwvliegen en wortelrot kunnen altijd voorkomen, hoewel dit meestal te wijten is aan onzorgvuldige verzorging.

Shop onze Kentia palmen

Veelgestelde vragen over de Kentia palm

Waarom krijgt mijn Kentia palm bruine punten?

Als de leefomgeving van de Kentia palm te droog is kunnen de punten bruin worden. Als je deze bruine plekken opmerkt is het verstandig om de plant regelmatig te besproeien.

Naast een droge of koude lucht kan tocht ook een reden zijn voor bruine punten.

Waarom worden de bladeren van mijn Kentia palm geel?

Als je merkt dat de bladeren gaan hangen en geel worden, kan dit komen door teveel water. Als de Kentia palm meer water krijgt, dan dat de plant nodig heeft, kunnen wortels verstikken. Hiernaast kan er wortelrot ontstaan.

Kan ik een Kentia palm snoeien?

Het snoeien van de Kentia palm is zeker mogelijk. Kentia palmen groeien nieuwe bladeren aan de bovenkant. Het kan daarom geen kwaad om oudere onderste bladeren weg te snoeien. Je kunt deze bladere makkelijk verwijderen met een (snoei)schaar. Ditzelfde geldt voor bruine punten, deze kun je ook verwijderen.

Hoe groot wordt een Kentia palm?

Als kamerplanten kunnen Kentia palmen zo'n 2,5 meter hoog worden. In de natuur wordt de Kentia palm zo ongeveer 12 meter groot. Kentia's zijn wel trage groeiers, dus voordat ze op hun maximale hoogte komen ben je jaren verder.

Volg ons op Instagram