
Bezorgen in
België

De Spathiphyllum, ook wel Lepelplant genoemd, is voor velen een favoriete kamerplant vanwege zijn opvallende uiterlijk. De kamerplant is eenvoudig te verzorgen. Hij is perfect voor beginners omdat hij zo weinig onderhoud vergt. De combinatie van donkergroene bladeren met witte bloemen geeft deze kamerplant een prachtige en sfeervolle uitstraling.
Indirect zonlicht
Water 1x per week
Giftig
Luchtzuiverend
De Lepelplant staat graag op een plek met veel licht. Het beste is om de plant op een standplaats met indirect zonlicht te zetten. De Lepelplant geeft de voorkeur aan een plaats naast een raam op het westen of oosten. Een plekje bij het zuiden kan natuurlijk ook. Zorg er dan wel voor dat de plant minstens 2 meter van het raam staat. Als de plant te veel (direct) zonlicht krijgt, zullen de bladeren verschroeien en bruin worden. Als de Lepelplant te weinig licht krijgt dan zal de plant niet bloeien.
Als de Lepelplant te weinig water krijgt, zal de plant gaan hangen. Het is belangrijk om de grond van de Lepelplant continue licht vochtig te houden. Je kan dit controleren door een vinger in de aarde te steken. Laat de Lepelplant nooit uitdrogen. Ook niet in de winter! Het beste is het om de Lepelplant in de groeiperiode één keer per week water geven. In de herfst en winter heeft de Lepelplant minder water nodig, om de twee weken.
De Lepelplant verbruikt vanaf het voorjaar meer energie voor bladgroei. Hierdoor heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Je kunt de voedingsstoffen toedienen door middel van plantenvoeding. Wij adviseren om eens per maand plantenvoeding te geven. Vanaf het voorjaar tot de herfst. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voeding te geven. In het najaar kan plantenvoeding juist schadelijk zijn voor de Lepelplant.
Wij adviseren de Lepelplant eens in de 2 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de Lepelplant geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.
De meest ideale temperatuur voor een Lepelplant (Spathiphyllum) ligt tussen de 18 en 29 graden Celsius. Het geeft de voorkeur aan een warme en constante temperatuur, maar kan ook iets koelere omstandigheden verdragen. Hoewel de Lepelplant redelijk hoge temperaturen aankan, betekent dit niet dat hij ook direct zonlicht kan verdragen.
Het kan nuttig zijn om een Lepelplant te snoeien, zowel de bladeren als de uitgebloeide bloemen. Gebruik een schoon en scherp mes om precieze snedes te maken.
Als de lucht te droog is, kan de Lepelplant last krijgen van spint. Om spint te voorkomen, kan je het beste één keer per week de plantenspuit gebruiken. Spint is een infectie van mijten. Je herkent de infectie aan aangetaste bladeren en een soort spinnenwebben. Als je spint hebt aangetroffen, kun je de plant het beste buiten zetten. Wind en vocht van buiten zullen de spint snel weghouden.
De Lepelplant, oftewel Spathiphyllum, kan jarenlang leven. Ze zullen hierbij steeds opnieuw in bloei komen. Gooi de Lepelplant dan ook niet weg nadat de plant uitgebloeid is!
Knip uitgebloeide bloemen van de Lepelplant af. Als je de bloemen afknipt voordat ze volledig zijn afgestorven, heb je kans op nieuwe bloemen.
Een Lepelplant kan als kamerplant zo'n 2 maanden in bloei staan. Drie maanden na de bloeiende periode kan de Lepelplant opnieuw in bloei komen.
Ja, dat kan zeker. Bekijk onze tips over het stekken van de Lepelplant.