Lipstickplant (Aeschynanthus) verzorgen

De Aeschynanthus, of Lipstickplant, behoort tot de familie van de Gesneriaceae. Een familie met 150 soorten van verschillende tropische en subtropische bloeiende planten. De Aeschynanthus wordt ook wel Lipstickplant genoemd vanwege zijn bloemen. De bloemknoppen zijn rood of roze gekleurd en zien eruit als een lippenstiftkoker.

Indirect zonlicht

Water 1x per week

Niet giftig

Niet luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Lipstickplant?

Standplaats

De Lipstickplant staat graag op een plek met veel licht. Het beste is dan ook een standplaats met indirect zonlicht. De Lipstickplant geeft de voorkeur aan een plaats naast een raam op het westen of oosten. Een plekje bij het zuiden kan natuurlijk ook. Zorg er dan wel voor dat de plant minstens 2 meter van het raam staat. Een plek op het noorden heeft waarschijnlijk te weinig licht.


Waterbehoefte

Een Lipstickplant heeft minstens één keer per week water nodig. In de zomer mag de plant twee keer per week water krijgen. Zorg er wel voor dat het water goed weg kan lopen. Anders blijft er water op de bodem van de bloempot staan en kan de Lipstickplant last krijgen van wortelrot. In de winter is enkeer per week een scheutje water voldoende voor een Lipstickplant.


Plantenvoeding

De Lipstickplant verbruikt vanaf het voorjaar veel energie voor bladgroei. Hierdoor heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Je kunt de voedingsstoffen toedienen door middel van plantenvoeding. Wij adviseren om eens per maand plantenvoeding te geven. Vanaf het voorjaar tot de herfst. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voeding te geven. In het najaar kan plantenvoeding juist schadelijk zijn voor de Lipstickplant.


Verpotten

Wij adviseren de Lipstickplant eens in de 2 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de Lipstickplant geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Temperatuur

De meest ideale temperatuur voor een Aeschynanthus plant ligt doorgaans tussen de 18 en 24 graden Celsius. Ze geven de voorkeur aan een matig warme omgeving zonder extreme temperatuurschommelingen.


Snoeien

Snoeien is niet noodzakelijk voor Lipstickplanten, tenzij je het gevoel hebt dat het nodig is. Af en toe snoeien kan helpen om een compacte vorm te behouden en vertakking te bevorderen. Verwijder daarnaast eventuele dode of vergeelde bladeren, bloemen of oude stelen om de plant gezond en netjes te houden.


Ziektes en bijzonderheden

De Lipstickplant is niet vatbaar voor ziekten en plagen. Rouwvliegen en wortelrot kunnen altijd voorkomen, hoewel dit meestal te wijten is aan onzorgvuldige verzorging.

Shop onze Lipstickplanten

Veelgestelde vragen over de Lipstickplant

Wat zijn tekenen van te veel water?

Als de Lipstickplant te veel water krijgt dan kun je dit merken aan de bladeren van de plant. Bij te veel water gaat de glans van het blad. Ook laat de Lipstickplant gezonde groene bladeren vallen als de plant te veel water krijgt.

Wat zijn tekenen van te weinig water?

Als de Lipstickplant te weinig water krijgt kun je dit merken aan verschroeide bladeren. Wanneer de Lipstickplant bloemen heeft, maar deze nog niet uitbloeit zijn, kan de plant bladeren laten vallen als hij te weinig water krijgt.

Waarom bloeit mijn Lipstickplant niet?

De Lipstickplant is niet veeleisend, maar om de plant te laten bloeien heeft de plant wel een specifieke standplaats nodig. Om de Lipstickplant te laten bloeien is een standplaats met veel indirect zonlicht nodig. Hierbij staat de plant graag in een omgeving van 18 - 25 graden.

Let op! Wanneer je de Lipstickplant net in huis hebt kan bloei ook uitblijven. De plant heeft wat tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe leefomgeving.

Hoe vaak bloeit een Lipstickplant?

De Lipstickplant kan meerdere keren per jaar bloeien. Meestal bloeit de plant minstens één keer in de periode tussen de lente en de zomer. De bloei is afhankelijk van de leefomgeving van de Lipstickplant. Het is verstandig om uitgebloeide bloemen te verwijderen. Zo stimuleer je de plant om nieuwe knoppen te laten groeien.

Kun je een Lipstickplant stekken?

Ja, dat kan zeker. Bekijk onze tips over het stekken van de Lipstickplant.

Volg ons op Instagram