Strelitzia (Paradijsvogelplant) verzorgen

De Strelitzia is een van de meest populaire kamerplanten die er is. De glanzende banaanvormige bladeren die een rijk, sierlijk statement maken zorgen voor sfeer. In de natuur krijgt de plant intens oranjegeel en blauw getinte bloemen tussen haar robuuste bladeren. Strelitzia's strekken zich uit in de hoogte en trekken ieders aandacht.

Direct zonlicht

Water 1x per week

Giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Strelitzia?

Standplaats

In de natuur krijgt de Strelitzia veel zon. Ook in de huiskamer krijgt hij graag veel zon. Zet de plant op een plaats waar veel fel direct zonlicht is. Bij voorkeur minstens 5 uur per dag. Krijgt de Strelitzia te weinig licht? Dan kun je dit merken aan hangende bladeren.


Waterbehoefte

De Strelitzia heeft minstens één keer per week water nodig. In de zomer kan de plant het beste twee keer per week water krijgen. In de natuur wordt de Strelitzia elke dag geconfronteerd met een tropische regenbui. Om zo'n tropische regenbui na te bootsen, kun je de plant regelmatig onder de douche zetten. Zorg er wel voor dat het water goed weg kan lopen. Anders blijft er water op de bodem van de bloempot staan en kan de Strelitzia last krijgen van wortelrot. In de winter is één keer per week een scheutje water voldoende voor de Strelitzia.


Plantenvoeding

In de zomer groeit de Strelitzia zo snel dat hij wel wat extra voeding kan gebruiken. Bij te weinig voedingsstoffen zal de Strelitzia minder snel groeien en misschien zelfs een beetje gaan hangen. Het beste is dan ook om in de zomer eens in de twee weken een beetje plantenvoeding aan het water toe te voegen. Universele plantenvoeding is voldoende voor een Strelitzia.

In de winter heeft je kamerplant geen extra voedingsstoffen nodig. Te veel voeding kan er zelfs voor zorgen dat de plant afsterft in de winter.


Verpotten

De Strelitzia is een snelle groeier. Vooral in de zomer met al dat extra zonlicht kan de plant snel uit zijn bloempot groeien. Het verpotten van de Strelitzia kun je daarom het beste elk jaar doen. Zeker als de plant relatief klein is en nog flink doorgroeit. De beste tijd om te verpotten is in het voorjaar, voordat de plant flink begint te groeien. Gebruik bij het verpotten een bloempot die minstens 20% groter is dan de vorige. Bij het verpotten kun je universele potgrond gebruiken. Deze potgrond kan dan worden hergebruikt voor andere kamerplanten die verpot moeten worden.


Temperatuur

De ideale temperatuur voor de Strelitzia ligt doorgaans tussen de 18 en 24 graden Celsius. Hij doet het erg goed in warme en tropische klimaten. Het is belangrijk om extreme temperatuurschommelingen te vermijden, aangezien de plant gevoelig is voor koude tocht en vorst. Het handhaven van een consistente temperatuur binnen het aanbevolen bereik zal de groei en bloei van de Strelitzia bevorderen.


Snoeien

Snoeien is niet altijd nodig voor de Strelitzia, maar het kan helpen om de vorm te behouden en eventuele dode of beschadigde bladeren te verwijderen. Je kunt ook snoeien om de grootte van de plant te controleren of om kleine bladeren die rond de basis van de plant verschijnen te verwijderen.


Ziektes en bijzonderheden

Als de lucht te droog is, kan de Strelitzia last krijgen van spint. Om spint te voorkomen, kan je het beste één keer per week de plantenspuit gebruiken. Spint is een infectie van mijten. Je herkent de infectie aan aangetaste bladeren en een soort spinnenwebben. Als je spint hebt aangetroffen, kun je de plant het beste buiten zetten. Wind en vocht van buiten zullen de spint snel weghouden.

Shop onze Strelitzia's

Veelgestelde vragen over de Strelitzia

Hoe groot wordt een Strelitzia?

In de natuur kunnen Strelitzia's 10 meter hoog worden. Deze hoogte gaat de plant niet binneshuis halen, maar zo'n 2 tot 3 meter hoog moet zeker lukken. De Strelitzia kan al binnen 3 jaar de hoogte van 2 à 3 meter bereiken.

Waarom krullen de bladeren van de Strelitzia?

Als je huidige bladeren beginnen te krullen, heeft dit meestal te maken met de luchtvochtigheid of temperatuur. Door kou en tocht kunnen de bladeren van de Strelitzia snel naar binnen krullen.

Als nieuwe bladeren opgekruld blijven ligt vaak aan de lage luchtvochtigheid. Je kunt de plant dan het beste regelmatig besproeien met een plantenspuit om de luchtvochtigheid te verhogen.

Kan mijn Strelitzia bloeien?

Ja, dat is zeker mogelijk. Voordat een Strelitzia binneshuis gaat bloeien ben je wel minstens 5 jaar verder. De Strelitzia is meestal minstens 2 meter groot voordat deze gaat bloeien. Daarnaast moet de leefomgeving optimaal zijn om bloei te bevorderen.

Als de Strelitzia gaat bloeien is dit in de maanden mei tot oktober. De plant krijgt dan oranje blauwe bloemen.

Waarom scheuren de bladeren van de Strelitzia?

Scheuren in de bladeren van de Strelitzia is een natuurlijk proces. In de natuur scheuren de bladeren als beschermingsmechanisme door bijvoorbeeld de wind.

Scheuren is de Strelitzia zijn niet te voorkomen.

Kun je een Strelitzia plant stekken?

Ja, dat kan zeker. Bekijk onze tips voor het vermeerderen van de Strelitzia.

Volg ons op Instagram