Waaierpalm (Livistona Rotundifolia) verzorgen

Livistona rotundifolia is een luchtzuiverende kamerpalm, met elegante grote, glanzende, waaiervormige bladeren. Van nature komt de plant veel voor in Zuidoost-Azië. Zijn bijnaam Waaierpalm heeft de Livistona te danken aan zijn bladeren die groeien in een waaiervorm.

Indirect zonlicht

Water iedere 10 dagen

Niet giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Waaierpalm?

Standplaats

De Waaierpalm groeit het liefste op een plek met veel indirect zonlicht. Halfschaduw vindt de Waaierpalm ook prima. Krijgt de plant meer licht? Dan zal hij sneller gaan groeien. Al kunnen de bladeren bij echt te veel licht ook gaan verbranden. In totaal heeft de Waaierpalm als kamerplant maximaal 3 uur indirect zonlicht nodig.


Waterbehoefte

Het is belangrijk om de grond van de Waaierpalm altijd licht vochtig te houden. Je kunt dit bereiken door eens per 5 dagen water te geven geven. Let wel op de hoeveelheden water die je geeft. Het is niet de bedoeling dat de plant constant natte voeten heeft. Zodra het herfst wordt kun je de watergift opschuiven naar eens per 10 dagen.


Plantenvoeding

Het kan goed zijn om in de groeiperiode eens per twee weken plantenvoeding toedienen. Al is plantenvoeding voor de Waaierpalm zeker geen vereiste. Wij raden aan om alleen vanaf het voorjaar tot het einde van de zomer plantenvoeding te geven.


Verpotten

Verpotten van de Waaierpalm is niet ieder jaar nodig. Al raden wij wel aan om iedere 2 tot 3 jaar een grotere bloempot voor de plant te kopen. Het is het beste om een bloempot te kiezen die minstens 20% groter is dan zijn vorige. Zo geef je de Waaierpalmmeer ruimte om te groeien en krijgt de plant nieuwe voedingsstoffen. Tenzij je ook nieuwe verse potgrond gebruikt natuurlijk. Het verpotten van een plant kun je ten alle tijden het beste in het voorjaar doen. Bij het verpotten kunnen wortels beschadigen en in de lente heeft een plant de meeste energie om de schade te herstellen.


Temperatuur

De meest ideale temperatuur voor een Livistona Rotundifolia ligt tussen de 18 en 29 graden Celsius. Hij houdt van een warme omgeving met een hoge luchtvochtigheid, maar kan lagere temperaturen gedurende korte periodes verdragen.


Snoeien

Het snoeien van een Livistona Rotundifolia is niet noodzakelijk, tenzij er specifieke redenen zijn om dit te doen. Af en toe snoeien kan worden gedaan om dode of vergeelde bladeren te verwijderen en de vorm van de plant te behouden. Gebruik een schone en scherpe (snoei)schaar voor nette snedes en om de palm niet te beschadigen.


Ziektes en bijzonderheden

De Waaierpalm is niet vatbaar voor ziekten en plagen. Rouwvliegen en wortelrot kunnen altijd voorkomen, hoewel dit meestal te wijten is aan onzorgvuldige verzorging.

Shop onze Kamerpalmen

Volg ons op Instagram