Yucca verzorgen

De Yucca komt uit het droge Midden-Amerika. Yucca's zijn aantrekkelijk, flexibel, en gemakkelijk te verzorgen. Ze hebben zwaardvormige bladeren die een dramatisch effect aan een huis toevoegen. Naast zijn betoverende schoonheid biedt de Yucca ook een overvloed aan voordelen.

Indirect zonlicht

Water 1x per maand

Giftig

Niet luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Yucca?

Standplaats

Zoals de meeste kamerplanten heeft de Yucca indirect zonlicht nodig. Ze verdragen niet te veel direct zonlicht of intense schaduw, alleen voor kortere periodes. Als ze lange tijd aan direct zonlicht worden blootgesteld, kunnen de bladeren verbranden. Daarom kan de plant slechts 3 tot 5 uur gemiddeld licht verdragen.


Waterbehoefte

Er bestaat een misvatting dat de Yucca niet veel water nodig heeft. Ondanks dat een Yucca vocht kan opslaan voor drogere klimaten of droogte-achtige omstandigheden, kan hij zeker niet leven met slechts een beetje water. Een Yucca houdt er daarentegen ook niet van om verzopen te worden in water.

Het is het beste om een Yucca elke maand water te geven in het groeiseizoen, van de lente tot de zomer. In de herfst en winter kan de plant het beste eens in de 3 maanden water krijgen.


Plantenvoeding

De Yucca verbruikt vanaf het voorjaar veel energie voor bladgroei. Hierdoor heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Je kunt de voedingsstoffen toedienen door middel van plantenvoeding. Wij adviseren om eens per maand plantenvoeding te geven. Vanaf het voorjaar tot de herfst. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voeding te geven. In het najaar kan plantenvoeding juist schadelijk zijn voor de Yucca.


Verpotten

Wij adviseren de Yucca eens in de 3 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de Yucca geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Temperatuur

De meest ideale temperatuur voor een Yucca ligt meestal tussen de 15 en 27 graden Celsius. Hij houdt van een warm klimaat, en veel Yucca soorten kunnen zowel hoge als lage temperaturen verdragen.


Snoeien

Snoeien kan helpen om dode of beschadigde bladeren te verwijderen. Daarnaast zorgt het snoeien van de Yucca voor een compacte en nette uitstraling en stimuleert het nieuwe groei. Het kan ook worden gedaan om de grootte van de plant te beheersen en te voorkomen dat de plant te groot wordt. Gebruik een schone en scherpe snoei(schaar) voor nette snedes en om de plant niet te beschadigen.


Ziektes en bijzonderheden

De Yucca is niet vatbaar voor ziekten en plagen. Rouwvliegen en wortelrot kunnen altijd voorkomen, hoewel dit meestal te wijten is aan onzorgvuldige verzorging.

Shop onze Yucca's

Veelgestelde vragen over de Yucca

Hoe kan in mijn Yucca redden?

De meestvoorkomende reden waarom Yucca's in slechte conditie zijn, is te veel water. Wanneer een plant te veel water krijgt kan er wortelrot optreden. In de meeste gevallen is het aanpassen van de watergift voldoende. Mocht dit niet het geval zijn, bekijk dan onze tips over wortelrot.

Waarom gaan de bladeren van mijn Yucca hangen?

Wanneer je merkt dat de bladeren van de Yucca gaan hangen, dan komt dit meestal door te veel water. Het kan zelfs zijn dat de stam van binnenuit aan het rotten is, waardoor de stam de bladeren niet meer kan dragen. Het beste is om dan de watergift te verminderen, en eventueel zelfs de stam te snoeien.

Hoe snoei ik een Yucca?

Je kunt de stam inclusief bladeren van de Yucca snoeien. De beste periode om de Yucca te snoeien is in het najaar of de winter. Vanaf de lente kun je nieuwe bladgroei verwachten.

Hoe groot kan de Yucca worden?

Yucca's kunnen binneshuis zo'n 200 tot 250 cm hoog worden. In de natuur kan de Yucca zelfs rond de 9 meter hoog worden. Je kunt de hoogte en breedte van de Yucca beïnvloeden door de plant in het najaar te snoeien.

Volg ons op Instagram