Hoeveel zonlicht heeft een kamerplant nodig?

Kamerplanten en licht. Voor de meeste planten een essentieel ingrediënt om te kunnen groeien: licht. Al hebben niet alle planten evenveel licht nodig. Zo groeit de Bananenplant het liefste in direct zonlicht, net zoals in de natuur. Een Monstera gedijt dan weer beter bij indirect zonlicht, en een Dracaena vindt de halfschaduw wel prima.

Zoveel verschillende planten, met zoveel verschillende eisen wat betreft licht. Hoe weet je precies wat je plant nodig heeft? En wat voor soort licht komt er eigenlijk jouw huis binnen?

Hoe weet je of jouw plant te veel of te weinig licht krijgt?

In de meeste gevallen laten planten heel duidelijk weten dat ze niet op hun plek staan. Dit kun je voornamelijk zien aan de kleur van de bladeren. Bij te veel licht kunnen de bladeren van de plant verbranden. In de meeste gevallen kleuren de bladeren dan ook geel en in latere stadia bruin.

Als je plant te weinig licht krijgt kun je dit voornamelijk merken aan zijn houding. Zo gaan planten vaak een beetje hangen. Wat ook opvalt? Een plant die te weinig licht krijgt groeit aanzienlijk minder. Een plant heeft zonlicht nodig om te groeien, en als hij te weinig krijgt zal het groeien dan ook gestaakt worden.

Verschillende soorten licht

1. Wat is direct zonlicht?

Direct zonlicht is het licht dat direct vanuit het raam naar binnen komt. Planten die van direct zonlicht houden zijn echte zonaanbidders. Ze hebben maar liefst minstens 5 uur zonlicht per dag nodig! Planten die van direct zonlicht houden, zijn in de natuur zijn vaak grote planten. Deze planten krijgen vaak zonlicht direct op hun kruin. Wij raden aan om zonliefhebbers direct bij het raam te plaatsen. Of op de vensterbank natuurlijk! Het liefste staan de zonaanbidders bij een raam op het zuiden. In het zuiden komt het meeste zonlicht binnenkomt.

2. Wat is indirect zonlicht?

Indirect zonlicht is gefilterd licht. In de natuur zijn indirecte zonliefhebbers voornamelijk planten die omringd zijn door grotere planten. Planten die houden van indirecte zonlicht krijgen maximaal 5 uur zonlicht per dag. Indirect zonlicht is zeker niet het licht dat via het raam naar binnenkomt. De standplaats is minstens 3 meter van een raam. Heb je deze ruimte niet? Dan kun je er ook voor kiezen om de plant naast het raam te zetten. Als filter kun je hierbij gebruik maken van een doorzichtig gordijn.

3. Wat is (half)schaduw?

Halfschaduw is gefilterd licht waarbij een plant maximaal 3 à 4 uur zon krijgt. Planten die graag in de halfschaduw staan zijn vaak minder grote kamerplanten. In de natuur staan ze in de schaduw van grote bomen en planten. Letterlijk! Het belangrijkste is dat het zonlicht gefilterd wordt. Zet een plant die geniet van halfschaduw niet 4 uur naast het raam, en daarna op een plek zonder zonlicht. Dit is iets waar een plant echt niet gelukkig van wordt. In deze 4 uur zal de plant direct zonlicht krijgen, wat zelfs schadelijk kan zijn voor de bladeren.

Schaduw houdt niet in dat er helemaal geen licht komt. Dit is absoluut niet waar! Ook planten die genieten van de schaduw krijgen zonlicht. Echter, is dit erg gefilterd. Schaduwplanten krijgen het liefste maximaal 2 uur zonlicht per dag. De standplaats van schaduwplanten is meestal om een hoekje, achter een kast of ander groot meubel. Hierdoor wordt het grootste deel van het licht tegengehouden. Het is zeker niet aan te raden om schaduwplanten 2 uur bij het raam te zetten, en dan te verplaatsen na een plek zonder zonlicht.

De kamerplanten lichttest

Om erachter te komen hoeveel licht er daadwerkelijk binnenkomt kun je een eenvoudige licht test doen. Neem om 12:00 de plek van je kamerplant in. Ga hierbij zo precies mogelijk op zijn standplaats staan.

Ondanks de grootte van je raam kan licht geblokkeerd worden door gebouwen of bomen rondom je huis. 12 uur is het lichtste moment van de dag, en daarom de beste maatstaf.

Sta je op de juiste plek? Kijk goed naar de schaduw op de grond. Is deze sterk, of juist licht aanwezig? De sterkte van de schaduw geeft aan wat voor soort licht je huis binnenkomt. Benieuwd naar het licht waarin je plant staat? Bekijk de informatie passend bij de verschillende soorten schaduwen.

Een sterke schaduw

Is de schaduw sterk en kun je deze goed omlijnen? Dit houdt in dat je plant op een plek met direct zonlicht staat.

Een aanwezige schaduw

Zie je een minder sterke schaduw, maar kun je alsnog het silhouet zien? Dat heeft je plant te maken met indirect zonlicht.

Een onduidelijke schaduw

Kun je geen silhouet van de schaduw zien? Dan heb je te maken met een standplaats in de halfschaduw.

Shop onze Kamerplanten

Planten en licht afstemmen

Komt het soort licht toch wat onverwacht? Zet al je planten bij elkaar en ga op zoek naar het licht dat ze nodig hebben. Staat er nu een kamerplant in het directe zonlicht, maar heeft deze halfschaduw nodig?

Van zoveel licht naar veel minder kan een grote shock zijn voor je plant. Ga daarom niet direct over op een nieuwe standplaats. Laat jezelf en je kamerplant wennen aan de nieuwe plek. Steeds een paar meter naar achter voor die juiste nieuwe plek.

Hoe lang kan een plant zonder licht?

Planten hebben licht nodig om te groeien. Zonder natuurlijk zonlicht kunnen planten dan ook niet overleven. De enige mogelijkheid om planten zonder natuurlijk licht te laten groeien is met kunstmatig groeilicht.

Volg ons op Instagram