Kamerplanten stekken

Wil je jouw kamerplant vermeerderen? Dat kan eenvoudig met ons stappenplan! Per plantensoort kan de manier van stekken afwijken. Zoek daarom de juiste plant en klik door voor alle specifieke uitleg.

A

B

C

D

E

F

G

H

K

L

M

P

R

S

V

Y

Z

Waarom kamerplanten stekken?

Door planten te stekken krijg je niet alleen meer planten, het kan je huidige planten er ook mooier en gezonder uit laten zien. Wanneer je gestekte planten in een pot zet, krijg je uiteindelijk een vollere plant.

Er zijn twee manieren om je kamerplanten te stekken

Stekken loshalen

Sommige planten, zoals de Monstera, Philodendron en Scindapsus, groeien luchtwortels. Dit zijn wortels die direct uit de plant groeien. Deze luchtwortels maken het vrij eenvoudig om een kamerplant te vermeerderen. Snijd een stuk van de plant af, inclusief een luchtwortel, en plaats de wortel in water of aarde.

Het is ook mogelijk om stekken te nemen direct van een plant, zonder luchtwortels. Neem gewoon een stekje van bijvoorbeeld de Syngonium. Knip net onder een tak, zodat er een grotere kans is op een succesvolle wortelvorming.

Scheuren in meerdere planten

Planten als de Alocasia, Strelitzia en Zamioculcas kunnen worden verdeeld in aparte planten. Haal de plant uit de pot en verdeel de moederplant in meerdere planten. Dit kan gemakkelijk, omdat deze planten wortelstokken, uitlopers of knollen in hun grond laten groeien.

Handige blogs

Tips voor het verpotten van kamerplanten

Planten groeien net als mensen. Ze worden groter en hebben dan simpelweg ook gewoon een groter thuis nodig. Een grotere bloempot met verse potgrond, voor nieuwe voedingsstoffen.

Kamerplanten water geven

Water geven. Misschien niet iets waar je altijd zin in hebt, maar wel degelijk nodig. Water zorgt ervoor dat de voedingsstoffen in de plant getransporteerd kunnen worden.

Mosstok zelf maken in 4 stappen

Voor echte klim planten kan een mosstok handig zijn. De kamerplant zal niet alleen sneller en de hoogte in groeien, ook de bladeren die de plant produceert zullen groter worden.

Volg ons op Instagram