Ecosystemen

Als je een plantenliefhebber bent maar helaas niet over groene vingers beschikt, is een ecosysteem geschikt voor jou. Je eigen mini moestuin zonder dat je er dagelijks of zelfs wekelijks naar om hoeft te kijken.

Kun je niet kiezen? Beantwoord 4 vragen en vind een geschikte plant.

9 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 • Ecosysteem - Asparagus, Spider plant & Sedum
  25 cm Ø23 cm
  € 30,45 € 27,94
 • Ecosysteem - Syngonium, Peperomia & Graslelie
  25 cm Ø23 cm
  € 30,45 € 27,94
 • Ecosysteem - Syngonium, Sedum & Peperomia
  25 cm Ø23 cm
  € 30,45 € 27,94
 • Ecosysteem - Asparagus, Spider plant & Peperomia
  25 cm Ø23 cm
  € 30,45 € 27,94
 • Ecosysteem - Syngonium, Sedum & Graslelie
  25 cm Ø23 cm
  € 30,45 € 27,94
 • Ecosysteem - Asparagus, Sedum & Peperomia
  25 cm Ø23 cm
  € 30,45 € 27,94
 • Ecosysteem - Pilea, Sedum & Peperomia
  25 cm Ø23 cm
  € 30,45 € 27,94
 • Ecosysteem - Pilea, Graslelie & Peperomia
  25 cm Ø23 cm
  € 30,45 € 27,94
 • Ecosysteem - Pilea, Graslelie & Sedum
  25 cm Ø23 cm
  € 30,45 € 27,94
 • 9 producten

  per pagina
  Van hoog naar laag sorteren

  Wat is een ecosysteem?

  Ben je niet zo goed met kamerplanten? Dan is zo’n ecosysteem wellicht iets voor jou! Een ecosysteem is een gebied met daarin levende organismen die leven in een bepaald milieu. Het belangrijkste is dat het gebied en de organismen een eenheid vormen. Ze halen voedingsstoffen uit de bestaande omgeving. De planten in een ecosysteem hebben jouw hulp dus niet nodig!

  Hoe maak je een ecosysteem?

  Het maken van je eigen ecosysteem is niet alleen makkelijk, maar ook nog eens leuk om te doen! Zelfs voor in een kantoorruimte. De enige accessoire die je nodig hebt is een glazen vaas, weckpot of een afsluitbare glazen pot. Wat je in de afsluitbare omgeving plaatst is aan jou. Wij raden wel aan om hydrokorrels, actieve houtskool, potgrond en tropische plantjes te gebruiken. Door de omgeving te kunnen afsluiten zorg je voor een zelfvoorzienend ecosysteem. Verder is er dus niets meer nodig!

  Zelf je eigen ecosysteem maken? Dat doe je zo!

  Heb je de glazen afsluitbare pot gevonden? Dan kun je aan de slag. Zorg ervoor dat je het glazen omhulsel goed schoonmaakt. Dit kun je doen met heet water en groene zeep. Als je glazen pot schoon is kun je deze vullen met grond. Dit kan ontstaan uit stenen, houtskool, mos en aarde, maar ook zeker een combinatie van.

  Stenen zijn belangrijk voor het water in je terrarium. Zo staan je plantjes niet constant met natte voeten! Houtskool is om schimmel tegen te gaan. Als je de leefomgeving van je planten hebt gevormd kun je plantjes toevoegen. Giet dan een beetje regenwater in het terrarium, en laat deze een week zonder kurk of deksel luchten. Hierna kun je het ecosysteem dichten. Klaar is kees!

  Hoe verzorg je een ecosysteem?

  Heel kort gezegd? Niet. Je verzorgt een ecosysteem niet, en daar is één grote reden voor. Zodra je een afgesloten ecosysteem na een langere tijd open doet kan dit de situatie in het ecosysteem verstoren. Doordat er opeens wel lucht in het ecosysteem komt vermindert de luchtvochtigheid. En dat kan voor veel verandering zorgen!

  Het ecosysteem raakt uit balans, plantjes krijgen opeens meer lucht en de luchtvochtigheid vermindert. Deze nieuwe situatie kan ervoor zorgen dat planten doodgaan. Daarbij kunnen er zelfs schimmels ontstaan. Conclusie? Nadat het ecosysteem is gesloten kun je dus beter van de deksel afblijven.

  Welke plantjes zijn geschikt voor een ecosysteem?

  Aangezien de omgeving in een ecosysteem altijd vochtig is, kun je het beste tropische plantjes toevoegen. Deze plantjes kunnen tegen een hoge luchtvochtigheid en hebben vaak weinig eisen.

  Wij raden de volgende plantjes aan: Varens zoals de Phlebodium, een kleine Calathea, Graslelie, Bladbegonia, Syngonium Neon Robusta, Lepelplant, vleesetende plantjes of de Fluweelplant. Deze plantjes zijn gewend aan een hoge luchtvochtigheid en kunnen zonder extra voeding leven.

  Hydrokorrels

  Dit zijn korrels gemaakt van klei die overtollig water opnemen. Bij een zelfgemaakt ecosysteem bestaat de eerste laag vaak uit deze hydrokorrels. Zo blijft er geen laagje water onderin de pot staan. Laat je de hydrokorrels achterwege? Let dan op dat er geen laag water blijft liggen in de pot. Doe je dit wel? Dan kunnen de plantjes last krijgen van wortelrot.

  Actieve houtskool

  Je hebt het waarschijnlijk niet zomaar thuis liggen: actieve houtskool. Toch is dit een onmisbaar ingrediënt voor jouw zelfgemaakte ecosysteem. Actieve houtskool neemt net als hydrokorrels overtollig water op, maar ook schimmels en andere bacteriën neemt de houtskool op. Zo zorg je voor een ecosysteem zonder schimmel.

  Mos

  Zou je willen dat jouw ecosysteem er lekker tropisch uitziet? Voeg dan een laag mos toe tussen de plantjes. Maak dit mos van te voren een beetje vochtig met een plantenspuit. Door het vocht gaat het mos wortels creëren. Het mos zal waarschijnlijk niet in de hoogte, maar wel in zijn dikte groeien. Het mos zorgt voor een omgeving die je ook in de Jungle tegenkomt.