Sansevieria (Vrouwentong)  stekken

Oorspronkelijk komt de Sansevieria uit het Zuiden van Afrika en Azië. Hier moet de plant zien te overleven in de hete woestijn. De Sansevieria behoort dan ook tot één van de makkelijkste kamerplanten die er is. Water geven is bijna niet nodig en ook over de standplaats doet de plant niet moeilijk.

Naast de makkelijke verzorging van de Sansevieria is stekken ook een eitje. Het moeilijkste aan het stekken van de Sansevieria is het geduld dat je moet hebben. De stek kan zelf eenvoudig overleven, daar hoef je bijna niets voor te doen.

Benodigdheden

  • Sansevieria
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Glas, vaas of mok met water of Bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Sansevieria stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Snijd de stek los

Je kunt een Sansevieria op twee manieren vermeerderen: door te knippen of door te scheuren. Wij geven de voorkeur aan het gebruik van een schaar, omdat je dan minder kans hebt om de moederplant te beschadigen.

Knip een gezond blad dicht bij de grond af. Scheuren kan ook, maar doe dit voorzichtig.

Als je meer dan één stek zou willen, dan kun je ook de bladeren in stukjes van ongeveer 2,5 cm knippen.

Maak dan een inkeping aan de onderkant van het blad. Dit doe je door een omgekeerde V uit de onderkant van het blad te snijden.

Stap 3: Stekpoeder toevoegen

Heb je toevallig stekpoeder? Dan kun je stekpoeder aanbrengen op de 'open wond' van de scheut. Laat het poeder goed drogen!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem. Ook zonder kun je prima stekken. Hoewel het gebruik van stekpoeder de wortelgroei kan stimuleren. Het is dus een interessante optie om te overwegen.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Zodra de bladeren goed gedroogd zijn, kun je de stek in water zetten.

Ben je geen fan van stekken op water? Dan kun je de stekken ook direct in verse potgrond zetten. Giet hier een flinke scheut water overheen.

Zet de stek op een zonnige plek. Na ongeveer een maand zullen de eerste wortels verschijnen.

Shop onze Sansevieria's

Volg ons op Instagram