Wat is vulcastrat en hoe gebruik je het?

Als je geen fan bent van potgrond, ben je waarschijnlijk bekend met het concept van vulcastrat. Maar wat is het precies? En waarom wordt een watermeter aanbevolen bij het gebruik ervan? In deze blog nemen we alle vragen rondom vulcastrat voor je weg.

Wat is vulcastrat?

Vulcastrat is een substraat, oftewel een voedingsbodem voor planten. Het bestaat uit korrels die een mengsel vormen van mineralen, zoals lava en vulkanisch gesteente. Deze korrels kunnen opmerkelijk veel vocht vasthouden. Hierdoor heb je slechts een kleine kans dat er overtollig water op de bodem van de bloempot blijft staan.

Zodra vulcastrat het vocht heeft opgenomen, zorgen de wortels van de kamerplant ervoor dat ze het vocht geleidelijk kunnen opnemen. Dit resulteert in een ideale vochtbalans voor je plant. Omdat het lastig is om te zien is of en wanneer al het vocht uit de vulcastrat is opgenomen, wordt het gebruik van een watermeter bij vulcastrat aanbevolen.

Benodigdheden voor een vulcastrat watergeefsysteem

Wil je zelf aan de slag met vulcastrat? Goed idee! Je hebt slechts vier benodigdheden nodig:

  • Watermeter voor vulcastrat
  • Vulcastrat
  • Inzethoes
  • Decoratieve pot

Zelf een vulcastrat watergeefsysteem maken

Stap 1.

Begin met het plaatsen van een inzethoes in de decoratieve pot. Je kunt beter een te grote dan een te kleine inzethoes gebruiken.

Stap 2.

Vul de inzethoes vervolgens met vulcastrat.

Stap 3.

Plaats de kamerplant in de pot en druk de vulcastrat voorzichtig aan. Vind je dat de plant wel wat hoger in de pot mag komen te staan? Haal dan de plant weer uit de inzethoes, en voeg extra vulcastrat toe.

Wanneer de plant op de juiste hoogte staat, kun je de plant voorzichtig uit zijn kweekpot halen en de plant in de inzethoes met vulcastrat plaatsen. Als je denkt dat

Stap 4.

Reserveer naast de kamerplant wat ruimte in de inzethoes voor de watermeter. Wees voorzichtig zodat je de watermeter niet beschadigt.

Stap 5.

Geef de plant water totdat je de watermeter ziet vollopen. Zodra het waterpeil de juiste hoogte bereikt, stop je met water geven. Binnen enkele uren zul je merken dat het waterpeil op de watermeter al is afgenomen.

Controleer de watermeter regelmatig

Vergeet niet om de watermeter regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat deze nog goed werkt. Het zou zonde zijn als je op de watermeter vertrouwt terwijl deze niet meer naar behoren functioneert. Je kunt de watermeter controleren door er voorzichtig tegenaan te tikken of door de peilstok uit de meter te halen en deze zachtjes heen en weer te bewegen. Als de peilstok nog vrij kan bewegen, dan functioneert de watermeter nog steeds naar behoren.

Shop onze Kamerplanten

Volg ons op Instagram