Waarom krijgt mijn plant gele en bruine bladeren?

Gele en bruine bladeren, vaak een zorgwekkend gezicht voor plantenliefhebbers. Ze kunnen wijzen op problemen met de gezondheid van je plant. Echter, het is belangrijk te realiseren dat niet alle gele en bruine bladeren per definitie verwijderd moeten worden.

Sommige planten laten hun bladeren op natuurlijke wijze verouderen en sterven af, terwijl andere hulp nodig hebben. In deze blog gaan we in op verschillende redenen voor zowel gele als bruine bladeren.

Waarom verkleuren bladeren?

Natuurlijk verouderingsproces

Zoals eerder genoemd, is het belangrijk om te begrijpen dat gele en bruine bladeren niet altijd een teken zijn van slechte zorg. Sommige planten, zoals de Alocasia, laten hun oudere bladeren afsterven om energie vrij te maken voor de groei van nieuwe bladeren. Dit proces kan resulteren in gele bladeren, vooral bij de oudere en lagere bladeren. Het is raadzaam om deze gele bladeren te verwijderen om het uiterlijk van de plant te behouden.

Te veel water

Een veelvoorkomende oorzaak van bladverkleuring is overbewatering. Om te controleren of dit het geval is, steek je een vinger in de aarde om de vochtigheid te meten. Als de grond te nat is, kan dit leiden tot wortelrot en uiteindelijk tot gele of bruine bladeren. Verwijder in dit geval de aangetaste bladeren en pas de watergift aan.

Te weinig licht

Als je plant onvoldoende licht krijgt, kan dit resulteren in het afstoten van bladeren. Dit gebeurt omdat de plant niet genoeg energie kan produceren via fotosynthese. De bladeren verkleuren dan meestal geel. Overweeg om je plant naar een plek te verplaatsen waar hij meer natuurlijk licht kan krijgen.

Voedingsproblemen

Het geven van te veel of te weinig voeding kan leiden tot bladverkleuring. Te veel voedingsstoffen kunnen de wortels beschadigen en resulteren in gele bladeren. Te weinig voeding kan ook problemen veroorzaken, vooral in het najaar en de winter wanneer planten minder groeien. Zorg voor een juiste balans in voeding, afgestemd op het seizoen en de groeicyclus van je plant.Als je plant onvoldoende licht krijgt, kan dit resulteren in het afstoten van bladeren. Dit gebeurt omdat de plant niet genoeg energie kan produceren via fotosynthese. De bladeren verkleuren dan meestal geel. Overweeg om je plant naar een plek te verplaatsen waar hij meer natuurlijk licht kan krijgen.

Ziekten en plagen

Naast de genoemde oorzaken kunnen gele en bruine bladeren ook wijzen op ziekten of plagen. Inspecteer je plant grondig om te controleren op tekenen van ongedierte of schimmelinfecties. Als je iets verdachts ziet, neem dan onmiddellijk maatregelen om je plant te behandelen.

Het verwijderen van gele en bruine bladeren is goed om de gezondheid en het uiterlijk van je plant te behouden. Echter, niet alle gevallen van verkleuring een teken zijn van slechte zorg. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van je plant te begrijpen en problemen op te lossen op basis van de juiste oorzaken. Door goed te kijken naar je plant en aandacht te besteden aan de signalen die hij geeft, kun je hem helpen om weer te kunnen floreren.

Shop onze Kamerplanten

Volg ons op Instagram