Wortelrot herkennen en behandelen

Wellicht ben je ermee bekend, wellicht nog niet: rotte wortels bij een plant. Als jij en je gieter beste vrienden zijn, dan kan het gebeuren dat je de wortels van de plant verzuipt. Een plant regelmatig water geven is goed, maar te veel of te vaak water kan wortelrot veroorzaken.

Een overschot aan water zorgt ervoor dat de wortels geen zuurstof meer kunnen halen uit de aarde. Hierdoor gaan de wortels uiteindelijk rotten. Hoe kun je wortelrot herkennen en oplossen?

Benodigdheden

  • Kamerplant met (waarschijnlijk) wortelrot
  • Schaar of mes
  • Oude handdoek
  • Een kraan in de buurt
  • Bloempot met verse potgrond

Wortelrot oplossen en behandelen

De grootste valkuil bij het verzorgen van kamerplanten is water. Veel water. Als jij een enthousiaste watergever bent, let dan goed op. Wortelrot kan namelijk voorkomen bij alle soorten planten. Van een Calathea tot een Yucca en Aloë Vera. Zelfs bij een hangplant zoals de Lipstickplant ben je niet veilig voor wortelrot. Wortelrot kan voorkomen bij iedere plantsoort, groot of klein.

Wortelrot komt door het geven van teveel water. Omdat de plant het zelf niet kan opnemen, neemt de aarde het water op en zakt het overtollige gedeelte water naar de bodem van de bloempot. Hoe groter de laag water op de bodem van de bloempot, des te groter de schade zal zijn.

Als water nergens naartoe kan, dan zoekt het zelf wel een plek om heen te gaan. In de meeste gevallen gaat al dit water in de aarde zitten. Omdat de aarde opeens gevuld is met water, zit er steeds minder zuurstof in de aarde.

Wortels hebben naast water ook zuurstof nodig om te overleven.

Zodra wortels te weinig zuurstof en tegelijkertijd te veel water opnemen zal er wortelrot ontstaan. De wortels gaan rotten, breken af en op een gegeven moment kan de kamerplant helemaal geen zuurstof en andere voedingsstoffen opnemen via de wortels. Op zo’n moment zal je kamerplant het dan ook helaas begeven.

Als de plant stinkt na water geven, dan weet je eigenlijk al genoeg: wortelrot.

Hoe ziet wortelrot eruit?

Voordat je een plant uit zijn pot haalt, kun je aan de bladeren en stam meestal al zien of de plant last heeft van wortelrot.

Bij planten kun je wortelrot herkennen aan verkleurde gele bladeren. Al kan het ook voorkomen dat bladeren van de plant met wortelrot bruin wordt, en juist verdroogd.

Bij wortelrot komen er vaak eerst gele vlekken op het blad, en daarna gaan bladeren slap hangen. Het kan ook zijn dat er bladeren afvallen. In dit geval kleuren de gele vlekken bruin en laten er bladeren los.

Bij een dracaena, cactus of vetplant herken je wortelrot aan een zachte stam of stengel. Deze zachtheid gaat er op den duur snotterig uitzien. Niet zo’n fijn gezicht dus!

Het beste kun je de aarde van de plant checken. Steek je vinger in de aarde en voel hoe vochtig deze is. Blijkt de aarde toch vrij nat? Dat kan het zijn dat er wortelrot is ontstaan. Je kunt wortelrot vaak ook ruiken, de geur van de aarde stinkt dan erg naar moeras of zelfs zwavelachtig.

Je kamerplant staat in veel te natte aarde. En nu?

Wortelrot oplossen in 3 stappen

Stap 1: De plant loshalen

Heb je vermoedens dat je kamerplant last heeft van wortelrot? Het beste wat je kunt doen is de plant voorzichtig uit zijn bloempot halen. Verwijder hierbij de aarde van de wortels. Dit kun je doen door voorzichtig met je plant te schudden, zodat de aarde loslaat. Het is geen probleem als niet alle aarde loslaat. Als je de wortels maar kunt zien!

Tip! Gooi de aarde waarin de plant heeft gestaan weg, en ververs de aarde nadat je alle stappen hebt doorlopen.

Stap 2: Wortels afsnijden

Plant losgehaald? Bekijk dan of de wortels zijn beschadigd. Dit kun je gemakkelijk zien! Gezonde wortels zijn stevig en hebben een wit of bruine kleur. Toch rotte wortels? De ongezonde wortels kun je voorzichtig met een schoon mesje verwijderen. Let hierbij op dat je met het mesje de gezonde wortels niet raakt, zodat je geen bacteriën verspreidt.

Stap 3: De plant halveren

Nadat je alle ongezonde wortels hebt verwijderd kun je een deel van de plant afsnijden. Door een deel van de plant te verwijderen is de verhouding tussen de wortels weer in orde. Zorg wel voor een schoon mesje, of maak je gebruikte mesje goed schoon! Met een gebruikt mesje kun je verkeerde bacteriën overbrengen aan de gezonde wortels. Helemaal als je net de rotte wortels hebt afgesneden. Je kunt in dit geval beter het zekere voor het onzekere nemen.

Shop onze Kamerplanten

Extra tip! Planten in water

Ben je bang dat je kamerplant opnieuw last krijgt van wortelrot? Je kunt er ook voor kiezen om je kamerplanten, net als stekjes, op water te zetten. Wel met een kanttekening natuurlijk. Zodra een plant al last heeft van wortelrot, zal verplaatsen naar water niets helpen. Wil je een gezonde plant toch verplaatsen naar het water? Haal dan eerst alle aarde van de wortels. Eventuele overgebleven aarde kun je voorzichtig wegspoelen onder een kraan of met de douchekop. Hierna zet je de plant in een vaas met genoeg water. Ververs dit water eens per week zodat er geen alg ontstaat. Je hebt er verder geen omkijken meer naar!

Let op! Niet alle planten zijn geschikt om in het water te leven. Planten zoals de Bananenplant hebben wel degelijk voedingstoffen uit de aarde nodig. De Clusia kan daarentegen dan weer wel goed overleven in water.

Volg ons op Instagram