Wat zijn de druppels aan de bladeren van mijn plant?

Je loopt langs een plant in de woonkamer en ziet een paar kleine druppels aan de bladeren hangen. Het lijkt wel alsof de plant huilt of zweet, maar is dat ook zo?

Sommige planten hebben druppels of ‘tranen’ aan hun bladeren vanwege een fenomeen dat bekend staat als guttatie. Wat is guttatie en kan het kwaad voor de gezondheid van je plant?

Wat is guttatie?

Kortgezegd, is guttatie een manier van de plant om overtollig water, mineralen en andere stoffen uit te stoten. Deze afscheiding vormt zich tot kleine druppeltjes die zich verzamelen aan de bladpunten van de plant. Maar gelukkig kan dit geen kwaad voor de plant! Voor je vloer is dat wel anders, want guttatie kan wel degelijk nadelig zijn voor je vloer.

Guttatie komt meestal voor aan het einde van de nacht of in de vroege ochtend, wanneer de luchtvochtigheid hoog is en de wortels van de plant actief water opnemen uit de bodem. Dit ontstaat meestal een dag nadat je water hebt gegeven.

Het is belangrijk om te weten dat guttatie niet hetzelfde is als dauw. Dauw ontstaat wanneer de lucht afkoelt en vocht uit de lucht condenseert op bijvoorbeeld de bladeren. Guttatiedruppels komen uit de plant zelf, en dauw komt voort uit de omgeving van de plant.

Kamerplanten met guttatie

Guttatie is een natuurlijk proces en komt voor bij verschillende plantensoorten. Het heeft meestal geen schadelijke gevolgen voor de plant en kan zelfs nuttig zijn. Dit komt doordat guttatie kan helpen bij het afvoeren van overtollig water en stoffen uit de plant.

Wel zijn er een aantal plantensoorten waarbij guttatie eerder kan voorkomen, zoals:

  • Alocasia
  • Bananenplant
  • Monstera
  • Epipremnum
  • Aglaonema

Shop onze Kamerplanten

Verschillende redenen voor guttatie

Gesloten huidmondjes

Guttatie ontstaat als gevolg van worteldruk, waarbij water wordt geabsorbeerd door de wortels van de plant en vervolgens door de vaten in de plant naar de bladeren wordt geduwd. Normaliter zou het water dan verdampen, en op deze manier de luchtvochtigheid in de woning verhogen.

Echter, wanneer de poriën, ook wel huidmondjes en stomata, van de bladeren gesloten zijn, kan het water niet verdampt worden. Dit komt bijvoorbeeld in de avond of nacht voor, omdat rond deze tijdstippen de huidmondjes gesloten zijn.

Te veel wateropname

Guttatie treedt vooral op wanneer de wortels van de plant niet al het water kunnen opnemen, en ook het verdampen van het overtollig water wordt beperkt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de luchtvochtigheid in de omgeving van de plant hoog is of omdat de huidmondjes gesloten zijn.

Opname van opgeloste stoffen

Naast water kunnen ook opgeloste mineralen en voedingsstoffen uit de plant via guttatie naar buiten worden gebracht. Dit kan leiden tot de vorming van witte of zoutachtige korstjes op de bladeren wanneer het water verdampt.

Tips voor het omgaan met guttatie bij je kamerplanten

Nu je begrijpt wat guttatie is en waarom het voorkomt, laten we eens kijken wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kamerplanten gezond blijven.

1. Niet alle planten hebben guttatie

Het is belangrijk om te weten dat niet alle planten guttatie vertonen. Sommige planten, zoals Alocasia en Monstera, zijn bekend om hun guttatie, terwijl andere plantensoorten nooit guttatie vertonen.

2. Houd de luchtvochtigheid in de gaten

Guttatie kan vaker voorkomen bij hoge luchtvochtigheid. Als je planten vaak guttatie vertonen, overweeg dan om de luchtvochtigheid in je huis te controleren en bij te stellen. Dit kan helpen de frequentie van guttatie verminderen.

3. Beperk watergeven

Overmatig water geven kan leiden tot guttatie, dus zorg ervoor dat je je planten op het juiste moment water geeft. Laat de bovenste laag van de grond tussen gietbeurten opdrogen om wortelproblemen te voorkomen.

4. Open de huidmondjes

Huidmondjes op de bladeren spelen een cruciale rol bij de regulatie van guttatie. Zorg ervoor dat je plant voldoende licht krijgt en vermijd onnodige stressfactoren die tot gesloten huidmondjes kunnen leiden.

5. Houd de bladeren in de gaten

Als je witte of zoutachtige korstjes op de bladeren opmerkt, kan dit duiden op te veel mineralen. Overweeg om je planten af en toe regenwater of gedemineraliseerd water te geven, om ophoping van mineralen te voorkomen.

6. Bescherm de vloer

Als guttatie een probleem wordt en je merkt dat het je vloer aantast, overweeg dan om een beschermende onderzetter onder je plantenpotten te plaatsen om waterschade te voorkomen.

Guttatie mag dan geen schade toebrengen aan je planten, maar het is altijd goed om te begrijpen waarom het gebeurt en hoe je er het beste mee om kunt gaan. Geniet van je planten en wees niet verbaasd als je af en toe die ‘tranen’ op hun bladeren ziet. Het is een natuurlijk onderdeel van hun levenscyclus.

Volg ons op Instagram