Planten onder de douche zetten: wat zijn de voordelen?

Net als in de natuur kan een tropische regenbui voor planten erg fijn zijn. Maar om nu al je kamerplanten tijdens een stortbui naar buiten te sjouwen, dat kan nogal een gedoe zijn.

Gelukkig is er een veel praktischer alternatief beschikbaar: de douche. Het is handiger dan al je planten in de regen naar buiten te verplaatsen, maar waarom zou je eigenlijk je planten onder de douche zetten? Is het besproeien van je kamerplanten niet voldoende?

Voordelen van het douchen van kamerplanten

Als je nog twijfelt over het idee om je kamerplanten onder de douche te zetten, is het de moeite waard om de volgende voordelen te overwegen. Misschien kunnen we je overtuigen, want het douchen van je kamerplanten:

  • Spoelt stof weg
  • Spoelt ongedierte weg
  • Spoelt vuil weg
  • Zorgt voor een hogere luchtvochtigheid rondom de plant
  • Zorgt ervoor dat de plant efficiënter fotosynthese kan uitvoeren

Kortom, het douchen van kamerplanten is een grondigere manier van benevelen. Terwijl benevelen de luchtvochtigheid kan verhogen, helpt douchen ook bij het verwijderen van stof en vuil.

Stappenplan voor het douchen van je plant

Stap 1: Plant uit zijn pot halen

Begin met het verwijderen van de plant uit zijn eventuele decoratieve pot of mand. Laat de plastic kweekpot echter zitten, want hierdoor kan het water via de drainagegaten wegvloeien. Als je plant niet in een kweekpot zit of in een decoratieve pot zonder drainagegaten, is het beter om hem niet te douchen. Douchen zonder voldoende drainage kan leiden tot ophoping van water in de pot, wat wortelrot kan veroorzaken.

Stap 2: Vuilniszak klaarleggen

Leg een vuilniszak of plastic zak naast het doucheputje. Plaats hierop de kamerplant met de kweekpot. Dit voorkomt dat eventueel weggespoelde potgrond het doucheputje verstopt.

Stap 3: Kamerplant afspoelen

Staat de kamerplant klaar? Zet dan de lauwwarme douche aan met een zachte straal, en spoel met de douchekop zowel de boven- als de onderkant van de bladeren. Vermijd het besproeien van de potgrond zoveel mogelijk. Als er hardnekkig vuil is, kun je voorzichtig een vochtig doekje gebruiken om vlekken weg te vegen.

Stap 4: Plant laten uitlekken

Laat de kamerplant na het douchen enkele minuten op de plastic (vuilnis)zak uitlekken. Hierdoor kan overtollig water via de drainagegaten van de kweekpot weglopen. Als je de plant ongeveer 10 minuten in de douche laat staan, kun je er zeker van zijn dat al het overtollige water is afgevoerd. Vervolgens kun je de plant weer terugplaatsen in zijn decoratieve pot.

Shop onze Kamerplanten

Volg ons op Instagram