De vleesetende plant: alles wat je wilt weten

Vleesetende planten zien er vaak spectaculair uit, hebben opvallende kleuren en een buitengewone geur.

Die geur is voor ons misschien niet de lekkerste, maar daar zit wel degelijk een reden achter. Vleesetende planten zijn wellicht ook de meest intelligente planten die er bestaan.

Hoe komt de vleesende plant aan zijn naam?

Nou, dat is vrij eenvoudig. De meeste soorten planten halen genoeg voeding uit de bodem, water en in sommige gevallen zelfs plantenvoeding. Bij een vleesetende plant zit dit wat anders!

Zo’n plant haalt namelijk geen voeding uit de bodem of kunstmatige plantenvoeding, maar uit zijn energie komt uit insecten. Ja, dat hoor je goed! Die insecten heeft een vleesetende plant nodig om in leven te blijven.

Wat is de herkomst van een vleesetende plant?

In het wild komen vleesetende planten voornamelijk voor in moerassen. Er bestaan maar liefst 500 soorten!

Ondanks dat de vleesetende plant kom je waarschijnlijk niet zomaar tegen. Naast moerassen en tropische regenwouden zijn ze in Autralië, Nieuw-Zeeland en in Europa ook in het wild te vinden. Alhoewel, ze zijn vrij zeldzaam.

De kans dat je zelf zomaar een vleesetende plant tegenkomt is nihil. Het is dan ook vrij bijzonder dat je een vleesetende plant als kamerplant kunt kopen.

Wat eet een vleesetende plant?

Insecten. En dan het allerliefste vliegen, muggen en spinnen. Toch kan hij ook gemakkelijk een mier naar binnenwerken als deze zich voordoet. Daar doet een vleesetende plant namelijk helemaal niet moeilijk over. Als er maar voeding binnenkomt!

Als je zelf in een huis woont waar weinig insecten te vinden zijn kun je extra voeden. En dat ‘bijvoeden’ is helemaal zo gek nog niet! Het is vrij logisch dat wanneer er te weinig voeding in de leefomgeving te vinden is, dat je (indien mogelijk) extra voeding bijkoopt.

Dat kopen van insecten kun je doen in vrijwel iedere dierenspeciaalzaak of bij een groter tuincentrum.

Zijn vleesetende planten altijd lelijk?

Nee, integendeel! Sommige vleesetende planten zijn mooi van lelijkheid, en andere soorten zijn juist prachtig.

Er ontstaan veel vooroordelen over vleesetende planten. Zodra je de naam hoort denk je ook waarschijnlijk niet aan een mooi exemplaar die je in de huiskamer zou willen neerzetten. Compleet normaal! Toch zijn er daadwerkelijk prachtige exemplaren te vinden.

Hieronder vind je een lijstje met onze favoriete vleesetende planten:

  • Byblis (regenboogplant)
  • Aldrovanda vesiculosa (watervliegenval)
  • Pinguicula (vetblad)
  • Genlisea (kurkentrekkerplant)
  • Venusvliegenvanger (venusvliegenval)

Soorten vleesetende planten

1. Dichtklappende val

De Venusvliegenvanger is waarschijnlijk een van de meest bekende vleesetende planten. Je herkent hem aan zijn bijzondere bladeren. Zijn blad lijkt opengevouwen met aan de buitenkant kleine tanden. Zijn blad slaat snel dicht zodra een prooi in de buurt komt. Zodra de Venusvliegenvanger zijn prooi heeft opgegeten gaat het blad weer open.

2. Bekerval

De naam van de Trompetbekerplant zegt het al, hij lijkt op een trompet. Alhoewel het blad van de plant dan! Zijn officiële naam is Sarracenia, maar dat maakt hem niet minder sluw. Met het nectar in zijn bekervormigeblad trekt hij insecten aan, waar insecten dan weer moeilijk uit weg kunnen komen.

3. Kleefval

De Zonnedauw is een plant die het anders aanpakt. Hij zorgt voor glinsterende en kleverige bladeren. Iets waar insecten maar al te graag op afkomen en door de kleverigheid vanzelf blijven plakken. De Zonnedauw heeft de insecten nodig die als voedingsstoffen fungeren, omdat deze niet in de bodem zitten waar de plant oorspronkelijk leeft.

4. Zuigval

Zijn naam klinkt wat vreemd, maar dekt wel volledig de lading. Een zuigval is een vleesetende plant die veelal onder water functioneert. In het blad zit een holte met onderdruk. Deze wordt bij aanraking van een prooi wordt opgeheven, waardoor de prooi naar binnen wordt gezogen.

Shop onze Kamerplanten

Welke verzorging heeft een vleesetende plant nodig?

Net zoals in het wild zijn vleesetende planten niet gigantisch in zijn grootte. Hierdoor staat zo’n vleesetende plant vaak laag aan de (moeras)grond in de schaduw van grotere planten.

Plaats een vleesetende plant dan ook niet in direct zonlicht. Indirect zonlicht of een beetje halfschaduw is perfect.

Zorg er naast dat indirecte zonlicht voor dat je vleesetende plant altijd een vochtige bodem heeft. Net zoals in een moeras. Als je hem helemaal zou willen verwennen kun je kalkvrij water geven.

Let er tijdens het water geven wel op dat je geen water geeft in de kelk! Dit kan de vleesetende functie van de plant aantasten. Je kunt beter water geven aan de zijkant van de plant. Hij zal je dankbaar zijn!

Volg ons op Instagram