Bamboepalm (Rhapis) verzorgen

De Rhapis Palm is een palmsoort met waaiervormige stengels van glanzende groene stompe bladeren. De bladeren groeien uit bruine stengels die rechtop groeien. Rhapis palmen worden meestal binnenshuis gehouden, omdat ze weinig licht nodig hebben en langzaam groeien. De palm groeit minder dan 30 cm per jaar.

Halfschaduw

Water iedere 2 weken

Niet giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Bamboepalm?

Locatie

De Bamboepalm staat graag op een plaats met veel schaduw. Ze verdragen geen direct zonlicht. Hoe meer schaduw de plant krijgt, hoe donkerder de bladeren zullen worden. Als de Bamboepalm niet genoeg licht krijgt zullen de bladeren bruin worden.

Waterbehoefte

Bamboepalmen kunnen goed tegen droogte. Geef de plant alleen water als de bovenste 30 centimeter van de grond droog is. In de zomer is eens in de 10 dagen genoeg, en in de winter eens in de 2 weken. Zorg ervoor dat het water in de pot goed kan weglopen. Anders blijft er water op de bodem van de bloempot staan en kan de palm wortelrot krijgen.

Plantenvoeding

Om groei te bevorderen, kan je plantenvoeding gebruiken. Een keer per maand extra plantenvoeding in de zomer en het voorjaar is voldoende. Het is het beste om een plantenvoeding te gebruiken tot de helft van de aanbevolen sterkte. In de winter vinden kamerplanten het prettig om met rust gelaten te worden.

Verpotten

Wij adviseren het om de Bamboepalm eens in de 2 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de Bamboepalm geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.

Luchtzuiverende functie

Bamboeplamen zijn licht luchtzuiverende planten. Dit is vooral te danken aan de grote bladeren van de palm. Dankzij het grote bladoppervlak heeft de plant extra huidmondjes. Bamboeplamen gebruiken deze huidmondjes om overdag CO2 om te zetten in zuurstof. En dat is altijd goed. Voor jou en de leefomgeving.

Is de Bamboepalm giftig?

Ze zijn niet giftig voor mensen en huisdieren, waardoor ze perfect zijn als kamerplant.

Ziektes en bijzonderheden van de Bamboepalm

De Bamboepalm is niet vatbaar voor ziekten en plagen. Rouwvliegen en wortelrot kunnen altijd voorkomen, hoewel dit meestal te wijten is aan onzorgvuldige verzorging.

Shop onze kamerplanten

Veelgestelde vragen over de Lipstickplant

Wat zijn tekenen van te veel water?

Als de Lipstickplant te veel water krijgt dan kun je dit merken aan de bladeren van de plant. Bij te veel water gaat de glans van het blad. Ook laat de Lipstickplant gezonde groene bladeren vallen als de plant te veel water krijgt.

Wat zijn tekenen van te weinig water?

Als de Lipstickplant te weinig water krijgt kun je dit merken aan verschroeide bladeren. Wanneer de Lipstickplant bloemen heeft, maar deze nog niet uitbloeid zijn, kan de plant bladeren laten vallen als hij te weinig water krijgt.

Waarom bloeit mijn Lipstickplant niet?

De Lipstickplant is niet veeleisend, maar om de plant te laten bloeien heeft de plant wel een specifieke standplaats nodig. Om de Lipstickplant te laten bloeien is een standplaats met veel indirect zonlicht nodig. Hierbij staat de plant graag in een omgeving van 18 - 25 graden.

Let op! Wanneer je de Lipstickplant net in huis hebt kan bloei ook uitblijven. De plant heeft wat tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe leefomgeving.

Hoe vaak bloeit een Lipstickplant?

De Lipstickplant kan meerdere keren per jaar bloeien. Meestal bloeit de plant minstens één keer in de periode tussen de lente en de zomer. De bloei is afhankelijk van de leefomgeving van de Lipstickplant. Het is verstandig om uitgebloeide bloemen te verwijderen. Zo stimuleer je de plant om nieuwe knoppen te laten groeien.

Kun je een Lipstickplant stekken?

Ja, dat kan zeker. Bekijk onze tips over het stekken van de Lipstickplant.

Volg ons op Instagram