Bamboepalm (Rhapis) verzorgen

De Rhapis Palm is een palmsoort met waaiervormige stengels van glanzende groene stompe bladeren. De bladeren groeien uit bruine stengels die rechtop groeien. Rhapis palmen worden meestal binnenshuis gehouden, omdat ze weinig licht nodig hebben en langzaam groeien. De palm groeit minder dan 30 cm per jaar.

Halfschaduw

Water iedere 2 weken

Niet giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Bamboepalm?

Standplaats

De Bamboepalm staat graag op een plaats met veel schaduw. Ze verdragen geen direct zonlicht. Hoe meer schaduw de plant krijgt, hoe donkerder de bladeren zullen worden. Als de Bamboepalm niet genoeg licht krijgt zullen de bladeren bruin worden.


Waterbehoefte

Bamboepalmen kunnen goed tegen droogte. Geef de plant alleen water als de bovenste 30 centimeter van de grond droog is. In de zomer is eens in de 10 dagen genoeg, en in de winter eens in de 2 weken. Zorg ervoor dat het water in de pot goed kan weglopen. Anders blijft er water op de bodem van de bloempot staan en kan de palm wortelrot krijgen.


Plantenvoeding

Om groei te bevorderen, kan je plantenvoeding gebruiken. Een keer per maand extra plantenvoeding in de zomer en het voorjaar is voldoende. Het is het beste om een plantenvoeding te gebruiken tot de helft van de aanbevolen sterkte. In de winter vinden kamerplanten het prettig om met rust gelaten te worden.


Verpotten

Wij adviseren het om de Bamboepalm eens in de 2 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de Bamboepalm geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Temperatuur

De ideale temperatuur voor een Rhapis palm ligt meestal tussen de 15 en 27 graden Celsius. Hij doet het vooral erg goed bij gemiddelde kamertemperaturen. Bamboepalmen kunnen ook hogere of lagere temperaturen verdragen, maar blootstelling aan extreme temperaturen kan van invloed zijn op hun groei en algehele gezondheid.


Snoeien

Na verloop van tijd kunnen Bamboepalmen natuurlijk oudere of beschadigde bladeren krijgen of laten vallen. Deze bladeren worden geel of bruin. Je kunt deze bladeren bij de basis van de stam snoeien. Het verwijderen van deze beschadigde bladeren helpt het uiterlijk van de plant te behouden en voorkomt het risico op schimmel- of ongedierteproblemen.


Ziektes en bijzonderheden van de Bamboepalm

De Bamboepalm is niet vatbaar voor ziekten en plagen. Rouwvliegen en wortelrot kunnen altijd voorkomen, hoewel dit meestal te wijten is aan onzorgvuldige verzorging.

Shop onze palmen

Volg ons op Instagram