Goudpalm (Areca palm) verzorgen

De Areca palm is één van onze favoriete kamerplanten. Hij lijkt misschien op een Kentia palm, maar ze zijn zeker niet hetzelfde. Zijn zachte bladeren geven de Areca palm een wat rijkere bijnaam, de Goudpalm.

Officieel is zijn volledige naam de Areca Chrysalidocarpus Dypsis Lutescens. Een mond vol, is het niet? Daarom gebruiken wij Areca palm. Net zo makkelijk.

Indirect zonlicht

Water 1x per week

Niet giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Areca palm?

Standplaats

Zoals de meeste kamerplanten, heeft de Areca palm helder maar indirect zonlicht nodig. Ze verdragen niet te veel direct zonlicht of intense schaduw, alleen voor kortere periodes. Als ze lange tijd aan direct zonlicht worden blootgesteld, kunnen de bladeren verschroeien en verbranden. Daarom kan de plant slechts 3 tot 5 uur gemiddeld licht verdragen.


Waterbehoefte

De Areca palm krijgt het liefste één keer per week een slokje water. Tijdens de groeimaanden, van de lente tot de zomer, mag je de plant regelmatig water geven, zelfs tot twee keer per week. Doe het wel wat rustiger aan zodra de winter begint, omdat de planten dan langer water vasthouden.

Als de potgrond altijd licht vochtig is doe je het goed. Zorg ervoor dat je niet te vaak water geeft. Als er te veel water in de pot zit kan het niet via de wortels worden opgenomen, wat kan leiden tot wortelrot.


Plantenvoeding

Om meer bloei te bevorderen, kan je plantenvoeding gebruiken. Een keer per week extra plantenvoeding in de zomer en het voorjaar is voldoende. Het is het beste om een plantenvoeding te gebruiken tot de helft van de aanbevolen sterkte. In de winter vinden kamerplanten het prettig om met rust gelaten te worden.


Verpotten

Het is het beste om de Areca palm elke 2 jaar te verpotten. Wij adviseren een bloempot die 20% groter is dan zijn vorige.


Temperatuur

De meest ideale temperatuur voor een Areca palm (Dypsis lutescens) is tussen de 18 en 24 graden Celsius. Hij houdt van een warm en tropische omgeving, maar hij kan ook iets koelere temperaturen verdragen.


Snoeien

Het snoeien van een Areca palm helpt bij het verwijderen van gele of beschadigde bladeren, bevordert de groei en zorgt voor een aantrekkelijke uitstraling. Het snoeien van de Areca palm kan ook worden gedaan om de grootte van de plant te beheersen en te voorkomen dat hij te zwaar wordt. Gebruik een schone (snoei)schaar om de plant niet te beschadigen.


Ziektes en bijzonderheden van de Areca palm

Als de lucht te droog is, kan de Areca palm last krijgen van spint. Om spint te voorkomen, kan je het beste één keer per week de plantenspuit gebruiken. Spint is een infectie van mijten. Je herkent de infectie aan aangetaste bladeren en een soort spinnenwebben. Als je spint hebt aangetroffen, kun je de plant het beste buiten zetten. Wind en vocht van buiten zullen de spint snel weghouden.

Shop onze Areca palmen

Veelgestelde vragen over de Areca palm

Waarom krijgt mijn Areca palm bruine punten?

Meestal zijn bruine punten een teken van te koude lucht of een locatie met tocht. Bruine punten en dorre bladeren kun je wegknippen, zodat de plant geen energie steekt in de bruine bladeren.

Om bruine punten en bladeren te voorkomen kun je de palm regelmatig besproeien met een plantenspuit. Door de plant te besproeien verhoog je de luchtvochtigheid.

Hoe hoog wordt een Areca palm?

In de natuur kan de Areca palm tussen de 6 tot 12 meter hoog worden. Dit is afhankelijk van de locatie en leefomstandigheden. Binneshuis wordt de goudpalm zo'n 150 tot 200 cm hoog.

Kan een Areca palm buiten staan?

Het is zeker mogelijk om de Areca palm in de zomer buiten te zetten. Voordat je de plant buiten zet is het belangrijk om de Areca palm te laten wennen aan zijn (nieuwe) leefomgeving. Het is belangrijk dat de temperatuur niet onder de 8 graden zakt.

 

Volg ons op Instagram