Hoya (Waxplant) verzorgen

De Hoya, ook wel bekend als de Waxplant en Wasbloem, is geliefd vanwege zijn aantrekkelijke wasachtige bladeren en weelderige bloei. Deze kamerplant doet het goed in diverse omstandigheden en staat bekend om zijn gemakkelijke verzorging.

Indirect zonlicht tot halfschaduw

Water 1x per week

Giftig

Luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Hoya?

Standplaats

Hoya's gedijen het beste bij indirect licht tot halfschaduw. Ze kunnen geen direct zonlicht verdragen, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Plaats je Hoya bij voorkeur in een raam op het noordoosten of het noordwesten, waar ze voldoende licht krijgen zonder directe blootstelling aan de zon.


Waterbehoefte

Hoya's hebben een matige waterbehoefte. Laat de bovenste centimeters van de grond opdrogen voordat je opnieuw water geeft, maar zorg ervoor dat de grond wel continu licht vochtig is. Als je toch te veel water geeft kan er een laag water onder in de bloempot blijven staan, waardoor de wortels niet genoeg zuurstof meer krijgen en er wortelrot kan ontstaan. Zorg er dus voor dat de pot drainage gaten heeft. In de wintermaanden verminder je de watergift omdat de plant dan in een rustperiode verkeert.

Als je twijfelt of de Hoya genoeg water krijgt, kun je met een vinger in de aarde voelen. Als de grond na 5 dagen nog erg nat aanvoelt kun je minder water geven, en wanneer de grond na 2 dagen al droog is kun je meer water geven de volgende keer.


Plantenvoeding

Tijdens het groeiseizoen, dat van het voorjaar tot de herfst is, kun je eens in de maand tot eens per twee weken plantenvoeding geven om de groei te stimuleren. In de herfst en winter hoef je geen plantenvoeding te geven, omdat kamerplanten deze voeding niet zullen gebruiken. De meest geschikte plantenvoeding voor een Hoya is de Pokon plantenvoeding voor groene planten.


Bloeien

Hoya's staan bekend om hun unieke bloemen die vaak stervormig zijn en een aangename geur hebben. De bloei is afhankelijk van factoren zoals licht, leeftijd van de plant en verzorging. Het kan enige tijd duren voordat een Hoya gaat bloeien, maar zodra dit gebeurt, is het erg mooi om te zien.


Temperatuur

Hoya's doen het goed bij temperaturen tussen 15 en 25 graden Celsius. Ze kunnen enige variatie in temperatuur verdragen, maar vermijd koude tocht en plotselinge temperatuurschommelingen. Een standplaats naar een deur of voor een open raam is dan ook niet verstandig.


Snoeien

Snoeien is niet noodzakelijk voor Hoya's, maar het kan worden gedaan om de plant compact te houden. Verwijder dode of beschadigde bladeren met een schone en scherpe schaar.


Ziektes en bijzonderheden

Over het algemeen zijn Hoya's resistent tegen veel voorkomende ziekten en plagen. Zorg ervoor dat de luchtvochtigheid niet te hoog is om schimmelproblemen te voorkomen. Regelmatige inspectie van bladeren en stengels kan eventuele tekenen van ongedierte zoals spintmijten helpen identificeren.

Shop onze Hoya's

Veelgestelde vragen over de Hoya

Kan de Hoya bloeien?

Ja, Hoya's kunnen buiten bloeien als ze groeien in de meeste ideale omstandigheden. De bloemen hebben een witte kleur en geven in de nacht een geur af.

Waarom verliezen de bladeren van mijn Hoya hun glans?

Als de bladeren van een Hoya hun glans verliezen, kan dit wijzen op te veel direct zonlicht. Verplaats de plant naar een plek met meer schaduw.

Hoe vaak moet ik mijn Hoya verpotten?

Over het algemeen is het aan te raden om je Hoya om de 2-3 jaar te verpotten, of wanneer de pot te klein wordt. Gebruik een goed doorlatende potgrond tijdens het verpotten.

Het verpotten van de Hoya geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.

Volg ons op Instagram