Verschillende soorten ongedierte bij kamerplanten

Zie je weleens kleine vliegjes rondom de potgrond van je kamerplant? Of ontdek je toevallig kleine beestjes op de bladeren? Dit kunnen tekenen zijn van ongedierte dat je plant lastigvalt. Planten kunnen te maken krijgen met verschillende soorten ongedierte, en het kan soms een uitdaging zijn om er vanaf te komen.

De meest voorkomende soorten ongedierte hebben we in deze blog voor je beschreven.

Trips

Trips zijn kleine insecten die je kunt herkennen aan hun zwarte, bruine of gele kleur. Ze zijn slechts 2 mm groot en springen over bladeren. Ondanks dat ze springen, kunnen ze niet echt vliegen zoals bijvoorbeeld rouwvliegjes.

Als je kamerplant last heeft van trips kun je dit zien aan beschadigde plekken op bladeren. Dit komt doordat trips in de bladeren prikken om de cellen leeg te zuigen.

Spint

Als de luchtvochtigheid daalt en de temperatuur stijgt, bijvoorbeeld door de verwarming, kunnen planten last krijgen van spint. Spint zijn zeer kleine mijten die verschillende kleuren kunnen hebben. Van zwart en geel tot groen en rood. Van dichtbij lijkt spint op kleine spinnetjes, maar ze worden meestal herkend aan de stippen in de webben die ze maken.

Het bestrijden van spint kan lastig zijn, omdat ze na verloop van tijd resistent kunnen worden tegen bestrijdingsmiddelen. De meest effectieve manier om van spint af te komen, is door natuurlijke vijanden zoals roofmijten in te zetten. Bijvoorbeeld de roofmijten Persi of Nicus. Deze natuurlijke vijanden zijn verkrijgbaar in tuincentra.

Wolluis

Kamerplanten kunnen soms last krijgen van wolluis. Dit zijn insecten die graag in een vochtige omgeving leven en zich voeden met het sap van de plant.

De meeste wolluizen leggen hun eieren in een soort wollige witte pluisjes, die ook wel lijken op suikerspinnen.

Om van wolluis af te komen, kun je alle pluisjes met keukenpapier wegvegen. Vervolgens kun je met de krachtigste straal van een plantenspuit water op de stengels en bladeren sproeien. Daarna kun je de plant nogmaals voorzichtig schoonvegen om alle luizen te verwijderen.

Wolluis kan behoorlijk hardnekkig zijn, dus het is belangrijk om deze stappen dagelijks te herhalen totdat alle luizen volledig zijn verdwenen.

Rouwvliegjes

Als je kleine vliegjes rondom de potgrond van je plant ziet zwermen, heb je waarschijnlijk te maken met rouwvliegjes. Rouwvliegjes worden aangetrokken door de geur van rottende wortels en vochtige aarde. Als je last hebt van rouwvliegjes, is de kans groot dat de kamerplant wortelrot heeft opgelopen.

Rouwvliegjes zijn behoorlijk hardnekkig om vanaf te komen. Daarom hebben we al onze tips voor het bestrijden van rouwvliegjes verzameld in een specifieke blogpost. Lees meer over rouwvliegjes bestrijden.

Honingdauw

Kom je een kleverige en zoet geurende substantie tegen? Dit is waarschijnlijk honingdauw. Honingdauw kan ontstaan uit sappen van de plant die door andere insecten zijn uitgescheiden. Honingdauw is eigenlijk een soort ontlasting!

Wanneer je honingdauw op of rondom je plant tegenkomt, dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk te verwijderen. Honingdauw kan namelijk erg aantrekkelijk zijn voor andere insecten en schimmels. Je kunt honingdauw verwijderen met lauwwarm water en een microvezel doek of oude theedoek.

Shop onze Kamerplanten

Volg ons op Instagram