Maranta stekken

De Maranta is dankzij zijn blad een zeer opvallende kamerplant. Het verzorgen van de plant is misschien niet het meest eenvoudig, maar wel super leuk. De plant wordt dankzij zijn vertakkingen ook wel Prayer Plant genoemd.

Diezelfde vertakkingen maken het stekken van de Maranta zeer eenvoudig. Heeft jouw Maranta nog geen vertakkingen? Dan moeten we je teleurstellen. Het stekken van de Maranta is het meest succesvol als er vertakkingen zijn.

Benodigdheden

  • Maranta
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Vaas of glas met water
  • Optioneel: stekpoeder

Maranta stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Knip de stengel af

Niet alle Maranta's zijn groot genoeg om stekken van te nemen. Het is het beste om een stengel te nemen waar minstens 3 bladeren aan zitten. Wij raden aan om de stek zoveel mogelijk boven een ander blad af te snijden.

Stap 3: Stekpoeder toevoegen

Heb je toevallig stekpoeder? Dan kun je stekpoeder aanbrengen op de 'open wond' van de scheut. Laat het poeder goed drogen!

Heb je geen stekpoeder? Geen probleem. Ook zonder kun je prima stekken. Hoewel het gebruik van stekpoeder de wortelgroei kan stimuleren. Het is dus een interessante optie om te overwegen.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Zet de stek in een vaas of glas met water. Zorg ervoor dat er geen bladeren in contact komen met het water.

Na een week of drie zullen er wortels of zelfs al groei zichtbaar zijn. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Vooral als het winter is, kan het zijn dat er geen groei optreedt. Wees voorzichtig met te veel water geven om wortelrot te voorkomen.

Heeft de stek voldoende wortels? Dan kan de stek in een pot met aarde worden gezet. Het beste is om verse potgrond te gebruiken om de wortelgroei te stimuleren.

Shop onze Kamerplanten

Volg ons op Instagram