Lepelplant (Spathiphyllum)  stekken

De Lepelplant, oftewel Spathiphyllum, is naast bijzonder opvallend ook extreem luchtzuiverend. Een kamerplant met opvallende kenmerken dus! En dan hebben we het niet alleen over de witte lepelvormige bloemen. Aangezien de Lepelplant zo populair is, begrijpen we maar al te goed dat je hem graag zou vermeerderen. Qua uiterlijk lijkt de Lepelplant op bloeiende Anthuriums.

Het stekken van de Lepelplant is eenvoudig. In principe heb je vrijwel geen benodigdheden nodig. Al kun je maar beter goed voorbereid zijn.

Benodigdheden

  • Lepelplant (Spathiphyllum)
  • Schaar of mes
  • Desinfectiemiddel of pure alcohol
  • Oude handdoek
  • Bloempot met verse potgrond

Lepelplant stekken in 4 stappen

Stap 1: Desinfecteren

Maak eerst het mes schoon dat je wellicht gaat gebruiken.

Houd het mes onder heet water en maak het goed schoon. Zo vermijd je dat je onnodig bacteriën overbrengt tijdens het stekken.

Heb je toevallig desinfectiemiddel of pure alcohol? Desinfecteer het gereedschap dan na het afspoelen. Weg met die bacteriën en schimmels!

Stap 2: Graaf de plant uit

Graaf eerst de Lepelplant uit. Zowel de moederplant als de stek. Het beste is om de plant uit de pot te halen en de potgrond te verwijderen. Door de plant en de stek uit te graven verminder je schade aan de wortels, de stek zelf en de moederplant.

Je vermeerdert een Lepelplant door de plant in delen te scheuren. Pak de stek en de moederplant stevig vast, en trek ze voorzichtig van elkaar af.

Als het niet gemakkelijk is om de stek te verwijderen, kan je het mes gebruiken. Met het mes kan je de stek van de moederplant afsnijden. Wat je ook doet, doe het voorzichtig! Er kunnen wortels zijn die de stek aan de moederplant verbinden.

Het is belangrijk om de wortels van de stek te scheiden van de moederplant. Het beste is om hiervoor lauw stromend water te gebruiken. Dit maakt de potgrond los, zodat je de wortels gemakkelijk uit elkaar kunt halen.

Stap 3: Scheur de stek los

Bedenk eerst hoeveel stekken je zou willen hebben.

Scheur dan voorzichtig de plant in de gewenste hoeveelheid. Het is belangrijk dat de stekken al eigen wortels hebben.

Is het scheuren niet zo gemakkelijk? Neem dan het mes en snijd de wortelkluit uit elkaar.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Als je de stekken hebt, kun je ze verpotten in een eigen pot. Zorg ervoor dat je verse potgrond gebruikt. Verse potgrond bevat voedingsstoffen die de stekken nodig hebben om sterker te worden.

Zet de stekken op een plek met indirect zonlicht, en houd de grond licht vochtig.

Shop onze Lepelplanten

Volg ons op Instagram