Kamerplanten en vloerverwarming

Vloerverwarming is een duurzame manier om je huis warm te houden, maar tegelijkertijd kan de warmte lastig zijn voor je dierbare kamerplanten. Gelukkig is het mogelijk om een goede balans te vinden tussen vloerverwarming en kamerplanten. In deze blog delen we een aantal handige tips en laten we zien welke kamerplanten het goed doen bij vloerverwarming.

Tips voor planten op de vloerverwarming

1. Plantenselectie

Niet alle kamerplanten zijn geschikt voor vloerverwarming, dus het is belangrijk om de juiste planten te kiezen. Kies voor planten die van nature in een warme omgeving groeien, zoals vetplanten en tropische planten. Verderop in deze blog delen we planten die wél tegen vloerverwarrming kunnen, maar ook planten die je beter uit de buurt kunt houden.

2. Schotels, onderzetters en vloerkleden

Plaats een tapijt, schotel of onderzetter onder de bloempot van je plant. Vloerverwarming verhoogt de temperatuur van de vloer, waardoor het water in de bloempotten sneller verdampt. Door een vloerkleed, schotel of onderzetter te gebruiken, voeg je een extra laag toe tussen de vloer en de bloempot, waardoor het vocht minder snel verdampt.

3. Beperk de temperatuur

Sommige kamerplanten kunnen gevoelig zijn voor te hoge temperaturen. Zorg ervoor dat de vloerverwarming niet te warm wordt voor je planten. Stel de temperatuur van de vloerverwarming daarom in op een aangenaam niveau voor je planten. Een temperatuur hoger dan 20 graden zal voor de meeste kamerplanten schadelijk zijn.

4. Luchtbevochtigers of een waterreservoir

Vloerverwarming kan de luchtvochtigheid in je huis verlagen. Om dit tegen te gaan, kun je luchtbevochtigers gebruiken of een waterreservoir bij je planten plaatsen. Dit helpt om de luchtvochtigheid op een acceptabel niveau te houden voor je planten.

5. Plaatsing van planten

Denk na over waar je je planten plaatst in de buurt van de vloerverwarming. Vermijd waar mogelijk blootstelling aan de warme vloerverwarming, en plaats je planten op hoogte met behulp van een plantenstandaard of krukje.

Welke planten zijn geschikt voor op een vloer met vloerverwarming?

1. Vetplanten

Vetplanten zoals Aloë Vera's en cactussen zijn perfecte keuzes in combinatie met vloerverwarming. Ze zijn gewend aan droge omstandigheden en kunnen goed tegen de lagere luchtvochtigheid van vloerverwarming.

2. Tropische planten

Veel tropische planten doen het goed in warme en vochtige omstandigheden, waardoor ze geschikt zijn voor vloerverwarming. Denk aan planten zoals de Chamaedorea, Monstera, Ficus en Bromelia. Het is voor deze planten wel belangrijk om regelmatig de planten te benevelen met een plantenspuit, omdat ze wel een hogere luchtvochtigheid nodig hebben.

3. Sansevieria (Vrouwentong)

Deze plant is veerkrachtig en groeit goed in zowel warme als droge omgevingen. De Sansevieria heeft weinig onderhoud nodig en kan dus vrij goed overweg met vloerverwarming.

4. Yucca

Yucca's zijn stoere planten die warme en droge omstandigheden verdragen. De vloerverwarming is dus geen probleem!

5. Zamioculcas Zamiifolia (ZZ-plant)

De ZZ-plant is een plant die bekendstaat om zijn robuustheid en is hiermee ook geschikt voor vloerverwarming. Hij heeft weinig water nodig en kan goed omgaan met warmte. Houd er wel rekening mee dat door de warmte van de vloerverwarming de Zamioculcas vaker water nodig kan hebben.

6. Varens

Sommige varensoorten, zoals de Nestvaren (Asplenium nidus) en Krulvaren (Nephrolepis exaltata), kunnen goed overweg met vloerverwarming. Hierbij is het wel een vereiste dat je zorgt voor voldoende luchtvochtigheid. Regelmatig benevelen is dus een must!

7. Peperomia

Peperomia's zijn sierlijke, compacte planten die het goed doen in warme en droge omstandigheden. Ze zijn er in diverse bladvormen en kleuren, wat ze tot aantrekkelijke keuzes maakt voor binnenshuis.

8. Dracaena

Dracaena's zijn populaire kamerplanten die beschikbaar zijn in verschillende soorten en groottes. Ze zijn geschikt voor warme en droge omstandigheden, dus ook de vloerverwarming is geen probleem.

Shop onze Kamerplanten

Welke planten zijn niet geschikt voor op een vloer met vloerverwarming?

1. Luchtplanten (Tillandsia)

Luchtplanten halen hun voedingsstoffen uit de lucht en hebben geen wortels. Ze kunnen gevoelig zijn voor te hoge temperaturen en droge lucht, wat vaak het geval is bij vloerverwarming.

2. Kamerplanten met gevoelige bladeren

Planten met delicate bladeren, zoals Calathea's, kunnen last hebben van de lagere luchtvochtigheid en de warmte van vloerverwarming. Deze planten doen het over het algemeen gewoon beter in een vochtige omgeving.

3. Kamerplanten met hoge luchtvochtigheid eisen

Sommige planten, zoals Orchideeën en vleesetende planten, hebben een hoge luchtvochtigheid nodig. De lage luchtvochtigheid die vaak gepaard gaat met een vloerverwarming kan deze planten ongelukkig maken.

4. Planten met rustperiodes

Planten die in de natuur een rustperiode doormaken waarin ze minder water nodig hebben, kunnen verward raken door de constante warmte van vloerverwarming. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige soorten vetplanten en bepaalde bolgewassen zoals Caladiums.

5. Planten die snel uitdrogen

Planten die van nature snel uitdrogen, zoals kamerplanten met kleine bladeren, kunnen extra zorg en aandacht vereisen om ze te beschermen tegen de droge omgeving die vaak ontstaat bij vloerverwarming. Een goed voorbeeld hiervan is de Muehlenbeckia of Corokia plant.

Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs planten die het over het algemeen goed doen in de buurt van een vloerverwarming nog steeds verzorging en aandacht nodig hebben. Zorg ervoor dat je de luchtvochtigheid in de gaten houdt, geef voldoende water en controleer de planten af en toe op tekenen van stress of ziekte, zoals verkleurde bladeren of uitdroging. Zo zorg je ervoor dat je kamerplanten gezond en gelukkig blijven in een omgeving met vloerverwarming.

Volg ons op Instagram