Olijfboom (Olea Europaea) verzorgen

Het kan als een verrassing komen dat de olijfboom, Olea Europaea, ook als kamerplant kan fungeren. Hij heeft een zilverachtig, lichtgroen gebladerte dat een elegante uitstraling geeft aan een ruimte. Heb niet te hoge verwachtingen dat je ook daadwerkelijk olijven krijgt. Dat een te grote verwachting voor een olijfboom als kamerplant.

Direct zonlicht

Water 1x per week

Niet giftig

Niet luchtzuiverend

Hoe verzorg je een Olijfboom?

Standplaats

In de natuur is de olijfboom gewend aan veel en fel direct zonlicht. Daarom heeft de olijfboom de voorkeur aan een plaats waar veel zonlicht komt. Hij kan zich aanpassen aan zowel direct als indirect licht, zolang het licht maar helder is. Soms kun je de olijfboom zelfs in de halfschaduw zetten, maar niet voor een lange periode.


Waterbehoefte

Als je olijfboom buiten staat, kan het nodig zijn om een olijfboom in de zomer twee tot drie keer per week water te geven. Vooral als de plant buiten in de volle zon staat te genieten. Dit is echter niet nodig wanneer de plant binnen staat.

Als je olijfboom binnen staat, dan is het over het algemeen voldoende om 1x per week water te geven.

Daarnaast is het in de winter voldoende om eens in de 2-3 weken water te geven. Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft, dan kan er wortelrot optreden. Wanneer een Olijfboom te veel water krijgt, zullen de meeste bladeren gele bladeren gaan krijgen. Meestal naast bruine bladpunten of vlekken.


Plantenvoeding

De olijfboom verbruikt vanaf het voorjaar veel energie voor bladgroei. Hierdoor heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Je kunt de voedingsstoffen toedienen door middel van plantenvoeding. Wij adviseren om eens per maand plantenvoeding te geven. Vanaf het voorjaar tot de herfst. Na de herfst en in de winter is het beter om geen extra voeding te geven. In het najaar kan plantenvoeding juist schadelijk zijn voor de olijfboom.


Verpotten

Wij adviseren de olijfboom eens in de 2 jaar te verpotten, en wanneer de pot te klein wordt natuurlijk. Het verpotten van de olijfboom geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De nieuwe luchtige potgrond is ook erg goed voor de watergift. De beste periode om te verpotten is het voorjaar.


Temperatuur

De meest ideale temperatuur voor een olijfboom (Olea europaea) ligt meestal tussen 21 en 29 graden Celsius. Ze kunnen een breed scala aan temperaturen handelen, maar kunnen beschadigd raken door extreme kou of hitte.


Snoeien

Het snoeien van een olijfboom is gunstig voor zijn gezondheid, productiviteit en algemene vorm. Het helpt ook bij het verwijderen van dode of oude takken, stimuleert nieuwe groei en vruchten. Daarnaast helpt het ook om de gewenste grootte en vorm van de boom te behouden. Snoeien wordt meestal uitgevoerd tijdens het slapende seizoen om stress voor de boom te minimaliseren. De beste periode om een olijfboom te snoeien is in maart of april.


Ziektes en bijzonderheden

Als de lucht te droog is, kan de olijfboom last krijgen van spint. Om spint te voorkomen, kan je het beste één keer per week de plantenspuit gebruiken. Spint is een infectie van mijten. Je herkent de infectie aan aangetaste bladeren en een soort spinnenwebben. Als je spint hebt aangetroffen, kun je de plant het beste buiten zetten. Wind en vocht van buiten zullen de spint snel weghouden.

Shop onze nieuwste planten

Veelgestelde vragen over de Olijfboom

Is de olijfboom winterhard?

De olijfboom die wij verkopen, de Olea Europaea, is inderdaad winterhard tot -10 graden. 

Kan de olijfboom binnen in de winter?

Het is zeker mogelijk om de olijfboom binnen te zetten in de winter. Houd wel rekening met de temperatuur binnen. Als het te warm is zal de olijfboom blijven groeien en zijn winterslaap overslaan. Voor een gezonde olijfboom is het echter van belang dat de olijfboom een koude periode doormaakt.

Hoe groot kan een olijfboom worden?

In een ideale leefomgeving kunnen olijfbomen zo'n 9 meter hoog worden. Als kamerplant kan de olijfboom ongeveer 2 meter groot worden.

Waarom krijgt mijn olijfboom bruine bladeren?

De meest voorkomende reden voor bruine bladpunten bij een olijfboom is overbemesting van de plant, meestal door plantenvoeding. Naast overbemesting is ook overbewatering een veel voorkomende reden voor het verschijnen van bruine bladpunten. Als de plant te veel water krijgt, kunnen na verloop van tijd naast bruine bladpunten ook gele bladeren verschijnen.

Volg ons op Instagram